κοσκινίζουν-τις-δαπάνες-για-να-βρεθ-92078
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.09.2016 | 09:47

«Κοσκινίζουν» τις δαπάνες για να βρεθούν 720 εκατ. για το ΚΕΑ

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή περικοπές δαπανών, ύψους 720 εκατ. ευρώ αναζητεί το οικονομικό επιτελείο για να χρηματοδοτήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπως ονομάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών (είχε προηγηθεί σημαντική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, από την Τρίτη) οι δανειστές επέμειναν στη θέση τους να μην υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα πηγές χρηματοδότησης του θεσμού, ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από μειώσεις δαπανών και όχι από πρόσθετους φόρους και όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει κωδικό προς κωδικό τις κρατικές δαπάνες για να εξοικονομήσει τα 720 εκατ. ευρώ ετησίως που θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως η χρηματοδότηση του ΚΕΑ για το 2017 είναι διασφαλισμένη από την προβλεπόμενη υπεραπόδοση των ήδη ψηφισμένων μέτρων.

Ωστόσο, για το 2018 το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι υπάρχει ‘‘κενό’’ στη χρηματοδότηση του εν λόγω εισοδήματος. Εκτιμά όμως ότι θα καλυφθεί από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την επισκόπηση των δαπανών (pending review) που θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2017. Η λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με το ΚΕΑ πρέπει να δοθεί άμεσα, καθώς από αυτήν εξαρτάται και η συμφωνία Αθήνας και δανειστών για το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο την καταβολή του ΚΕΑ για τα επόμενα έτη, αλλά έχει αναγράψει ότι η χρηματοδότησή του για το 2018 θα προέλθει από ‘‘μη προσδιορισμένα’’ προς το παρόν μέτρα. Κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η τρόικα».