κομοτηνή-στη-φυλακή-πρώην-αρχιμανδρί-80396
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.11.2016 | 19:59

Κομοτηνή: Στη φυλακή πρώην αρχιμανδρίτης με ερωτικά σκάνδαλα (φωτο)

Στις φυλακές Κομοτηνής οδηγήθηκε ένας πρώην αρχιμανδρίτης που είχε αναστατώσει πριν από τρία χρόνια την Αλεξανδρούπολη με ερωτικά σκάνδαλα και είχε τιμωρηθεί με έκπτωση και αργία. Τον περασμένο Ιούλιο είχε καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο για συκοφαντία και εξύβριση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου και αφέθηκε ελεύθερος για να εξαγοράσει την ποινή, πράγμα που δεν έκανε ποτέ κι έτσι συνελήφθη βάσει εντάλματος!

Ο πρώην Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης είχε κατηγορηθεί από τον Μητροπολίτη για «εναγκαλισμούς, θωπείες και ασπασμούς θηλέων κατά συρροήν επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, κατάχρηση της πνευματικής του πατρότητος κατά συρροήν σε υπεξούσιά του πνευματικώς θήλεα πρόσωπα επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, παράβαση κατά συρροήν της δοθείσης υπ’ αυτού μοναχικής ομολογίας περί παρθενίας και δεινότατο σκανδαλισμό της συνειδήσεως των πιστών».

Το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στο οποίο είχε παραπεμφθεί, τον είχε κρίνει ένοχο για όλες τις κατηγορίες και του είχε επιβάλλει αργία 7,5 ετών από πάσης ιεροπραξίας, έκπτωση από το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου και στέρηση της πνευματικής πατρότητος. Ένα χρόνο μετά, το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στην Αθήνα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών είχε επιβεβαιώσει την καταδίκη και είχε μειώσει την ποινή σε 5,5 χρόνια. Ο Καρασακαλίδης προσέφυγε και στο ΣτΕ, χωρίς όμως να δικαιωθεί.

Την έκπτωσή του ακολούθησαν διάφορα περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη, όπου κυκλοφόρησαν συκοφαντικά και υβριστικά φυλλάδια με περιεχόμενο σε βάρος του Μητροπολίτη Άνθιμου, των συνεργατών και μελών της οικογένειάς του. Η κατ’ οίκον έρευνα στα σπίτια του πρώην Αρχιμανδρίτη στην Ξάνθη και τη Νέα Χιλή αποκάλυψε ότι εκείνος ήταν ο συντάκτης, οργανωτής και αποστολέας των φυλλαδίων τα οποία διένειμαν «πνευματικά του παιδιά», δυο από τα οποία είχαν συλληφθεί να γράφουν υβριστικά συνθήματα σε τοίχους σε βάρος του Μητροπολίτη και καταδικάστηκαν.

Στην ποινική δίκη που έγινε φέτος στις 12 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη, ο πρώην ιερωμένος είχε κριθεί ένοχος χωρίς ελαφρυντικά και καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4,5 ετών χωρίς αναστολή, διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ωστόσο, δεν κατέβαλε ποτέ το πόσο των 50.000 ευρώ για την εξαγορά. Έτσι, ο ανακριτής Πλημμελειοδικών Ξάνθης (όπου έχει δηλώσει μόνιμη κατοικία) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Ο Ιωάννης  Καρασακαλίδης συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης στη Νέα Χιλή από άνδρες της Ασφαλείας και θα προσαχθεί στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για παραβίαση των όρων με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερος. Στη συνέχεια, θα απολογηθεί στον ανακριτή.

arximandritis-skandala