κεθεα-ζητά-να-μπει-τέρμα-στην-ατίμωση-τ-79254
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.11.2016 | 18:08

ΚΕΘΕΑ: Ζητά να μπει τέρμα στην ατίμωση των οροθετικών γυναικών

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΚΕΘΕΑ με αφορμή την έναρξη χθες της δίκης των οροθετικών γυναικών ζητά να μπει ένα τέλος στην ατίμωση αυτών των γυναικών. Όπως επισημαίνεται η δίκη φέρνει «ξανά στο προσκήνιο μια άκρως ντροπιαστική ιστορία για το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μας: τη στοχοποίηση και τον εξευτελισμό μιας ομάδας περιθωριοποιημένων και πολλαπλά επιβαρυμένων γυναικών στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου 2012». Χαρακτηριστικό είναι ότι στο όνομα «της προστασίας της δημόσιας υγείας» ιατρικό απόρρητο, ατομικά δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνετρίβησαν σε πανελλήνια μετάδοση.

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, «τέσσερα χρόνια μετά οι γυναίκες αυτές, με ανεξίτηλο το στίγμα της διαπόμπευσης στη ζωή και την ψυχή τους, έρχονται ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με την ελληνική δικαιοσύνη.  Δεν βρίσκονται όλες στο ειδώλιο: πέντε από αυτές έχουν φύγει από τη ζωή ανάμεσά τους και η Κατερίνα που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία. Έχει επίσης μεσολαβήσει η κατάργηση της βάρβαρης και οπισθοδρομικής υγειονομικής διάταξης 39Α, η μετατροπή του βαθμού δίωξής των γυναικών από κακούργημα σε πλημμέλημα, η δημόσια συγνώμη από πλευράς ΚΕΕΛΠΝΟ».

Κλείνοντας, το ΚΕΘΕΑ σημειώνει πως «ο εξευτελισμός  και η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών συνεχίζεται: Οι φωτογραφίες με τις οποίες έγινε η δημόσια διαπόμπευσή τους, αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, παραμένουν αναρτημένες σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο». Σε αυτή την βάση, καλεί την πολιτεία, όπως οφείλει, «να παρέμβει άμεσα ώστε να «κατέβουν» όλες οι φωτογραφίες των γυναικών από το διαδίκτυο».

Η δίκη των οροθετικών γυναικών ξεκίνησε χθες με την δημόσια συγνώμη του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη απόφαση επιβλήθηκε από το υπουργείο Υγείας.