κατασχέθηκαν-κοντέινερ-με-28-000-παπούτσι-454044
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.03.2018 | 14:30

Κατασχέθηκαν κοντέινερ με 28.000 παπούτσια και ρούχα-μαϊμού (φωτο)

Την πρώτη μεγάλη επιτυχία της χρονιάς κατάφεραν οι τελωνειακές αρχές, εντοπίζοντας δύο μεγάλα “δωδεκάμετρα” κοντέινερ, ασφυκτικά φορτωμένα με περίπου 30.000 τεμάχια απομιμητικά προϊόντα, κυρίως αθλητικά παπούτσια και μπλοζάκια που, όπως όλα δείχνουν, θα κατέληγαν να πουληθούν μέσω ίντερνετ ή σε υπαίθρια παζάρια και χώρους όπου ανθεί το παρεμπόριο όπως έξω από την ΑΣΟΕΕ κλπ.

Όπως ανέφερε ο κύριος Νίκος Μαυροδημητράκης, διευθυντής του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, «το 2017 είχαμε κατασχέσει 20 εμπορευματοκιβώτια, κυρίως με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (δηλαδή παπούτσια, ρούχα και διάφορα άλλα προϊόντα), συνολικά 650.000 τεμάχια. Αυτά είναι τα πρώτα 2 για το 2018. Η δουλειά μας έχει διευκολυνθεί από καινούργιο X Ray που προμηθεύθηκε από τις αρχές του χρόνου η ΑΑΔΕ».

Όπως έλεγαν ελεγκτές του Τελωνείου, την φορά αυτή επρόκειτο για πλαστογραφημένα προϊόντα μέτριας ποιότητας -με βάση την αφή και την μυρωδιά- από μη πιστοποιημένα υλικά που μυρίζουν βενζίνη ή καουτσούκ και μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδες. Στα συγκεκριμένα που πιάστηκαν, η δερματίνη φαινόταν λεπτή και με κακές ραφές ή συγκολλήσεις.

Ωστόσο αναγράφουν ότι είναι από Ινδία και Βιετνάμ, όπως και τα αυθεντικά. Και μόνον ότι το φορτίο ερχόταν από την Κίνα δείχνει ότι είναι παραποιημένα». Αν και δεν έχει γίνει ακόμα καταμέτρηση, υπολογίζεται ότι το ένα από τα δύο εμπορευματοκιβώτιο περιέχει περίπου 490 χαρτοκιβώτια 14.000 απομιμητικά παπούτσια και άλλα τόσα με ρούχα το δεύτερο. Στη συνέχεια θα κληθούν να τα εξετάσουν εκπρόσωποι των νομίμων κατόχων των εμπορικών σημάτων και κατόπιν θα αναζητηθούν οι παραλήπτες των φορτίων, προκειμένου να τους επιβληθούν πρόστιμα. Στη συνέχεια τα προϊόντα αυτά θα καταστραφούν.

Οι πρώτες 4 σειρές των φορτίων περιείχαν χαρτοκιβώτια με κάλτσες και εσωρουχα, όπως είχαν δηλωθεί επισήμως. Τα κιβώτια με το παράνομο φορτίο ήταν σφηνωμένα από την 5η σειρά και μέχρι το βάθος του κοντέινερ, για να δυσχερανθεί να προχωρήσει ο φυσικό έλεγχος.

Εργαζόμενοι στο λιμάνι λένε πως τις περισσότερες απώλειες εσόδων για το δημόσιο κρύβουν τα φορτία με απομιμητικά τσιγάρα, ενώ εγκυμονούν κινδύνους και για τη δημόσια υγεία. Αν και το έργο των ελεγκτών εξαντλείται εντός του τελωνείου, γνωρίζουν ότι υποθέσεις που έχουν χειριστεί καταλήγουν συνήθως στο παρεμπόριο εντός Ελλάδος, ή πιο σπάνια και σε καλά καταστήματα ακόμη, εάν πρόκειται για καλής ποιότητας αντίγραφα και εν αγνοία ενδεχομένως των καταστηματαρχών.