κάλυμνος-αποζημίωση-60-000-ευρώ-για-ηθική-β-47840
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.04.2017 | 15:03

Κάλυμνος: Αποζημίωση 60.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε στρατιώτη

Mε απόφαση του Α’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για την αναίρεση της υπ’ αριθμ. 243/2009 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που επεδίκασε αποζημίωση σε στρατιώτη ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω του τραυματισμού του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Κάλυμνο κατά την εκσκαφή ορύγματος.

Ανάλογη ήταν και η υπ’ αρίθμ. 152/2005 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποίαν απορρίφθηκε η έφεση του Ελληνικού Δημοσίου και έγινε εν μέρει δεκτή η έφεση του αναιρεσιβλήτου, μεταρρυθμίστηκε η απόφαση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου και υποχρεώθηκε το Δημόσιο να καταβάλει στον στρατιώτη το ποσό των 60.273,23 ευρώ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 11.9.1996 κατά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων και ενώ υπηρετούσε με την ειδικότητα του σκοπευτή πυροβολικού, όπου είχε αποσπασθεί, έλαβε διαταγή από το λοχαγό του να σκάψει ένα όρυγμα (θέση μάχης) στο φυλάκιο πυρομαχικών του λόχου μαζί με έναν άλλο στρατιώτη

. Κατά τη διάνοιξη του ορύγματος, που γινόταν σε πετρώδες έδαφος χωρίς προστατευτικά μέτρα και ενώ ο στρατιώτης που αποζημιώθηκε είχε αρχίσει να σκάβει μόνος του, ευρισκόμενος πίσω από τον άλλο στρατιώτη, αφού προηγουμένως είχε τοποθετήσει τη σφήνα στο έδαφος, ένα κομμάτι σίδερο πετάχτηκε και τον τραυμάτισε στο αριστερό μάτι.

Κατόπιν, διακομίσθηκε σε Κέντρο Υγείας, όπου, αφού διαπιστώθηκε ότι του προκλήθηκε θλαστικό τραύμα αριστερού άνω βλεφάρου και τραύμα στο σκληροκερατοειδικό όριο και του χορηγήθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ελλείψει δυνατότητας περαιτέρω οφθαλμολογικού ελέγχου, κρίθηκε απαραίτητη η αυθημερόν μεταφορά του σε Νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο. Ακολούθως, την ίδια ημέρα μεταφέρθηκε με το απογευματινό πλοίο στην Κάλυμνο, όμως, ελλείψει οφθαλμολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Καλύμνου, μεταφέρθηκε την επόμενη ημέρα (13.9.1996) στην Κω, όπου επισκέφθηκε ιδιώτη οφθαλμίατρο, ο οποίος, μετά από εξέταση, έκρινε απαραίτητη την άμεση μεταφορά του στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Κάπως έτσι εταφέρθηκε αυθημερόν στο εν λόγω Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι του είχε προκληθεί τραύμα αριστερού οφθαλμού με ρήξη σκληρού αριστερού οφθαλμού μήκους 5-6 mm από ευμέγεθες αλλότριο σώμα.

Περαιτέρω, εξαιτίας της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς που παρουσίασε ο αριστερός του οφθαλμός, διακομίστηκε στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου υποβλήθηκε σε υαλοειδεκτομή, κατά την οποία αφαιρέθηκε η αιμορραγία και το ευμέγεθες αλλότριο σώμα και αντιμετωπίστηκε η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Από το Νοσοκομείο αυτό εξήλθε στις 3.10.1996 με δεκαπενθήμερη αναρρωτική άδεια. Στις 15.11.1996, λόγω νέας αποκόλλησης, επανεισήχθη στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 19.11.1996 και εξήλθε στις 29.11.1996. Στις 5.1.1997 λόγω υποτροπής αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς εισήχθη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, απ’ όπου εξήλθε στις 23.1.1997 με τη διάγνωση «υποτροπή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς επί εδάφους διαμπερούς τραύματος»

Πηγή:www.dimokratiki.gr