η-ελλάδα-γερνάει-και-το-δντ-ανησυχεί-97286
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.08.2016 | 07:44

Η Ελλάδα γερνάει και το ΔΝΤ ανησυχεί

Σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας εξελίσσεται η δημογραφική γήρανση, με αποτέλεσμα, μαζί με την ανεργία και παρά τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο για τη μελλοντική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι η γήρανση του πληθυσμού πλήττει την παραγωγικότητα και υπονομεύει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι πιο έντονες στις πιο αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται- μαζί με ης υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου- στη ‘‘ζώνη κινδύνου’’ της Ευρωζώνης, καθώς προβλέπεται σημαντική αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού μέσα στην επόμενη 20ετία, γεγονός που συνιστά μία ακόμη πρόκληση στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάπτυξη, εν μέσω υψηλής ανεργίας και δημόσιου χρέους.

Σε μελέτη που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Ταμείου, το ΔΝΤ αναμένει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, εξαιτίας των δημογραφικών προβλημάτων.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει στη μελέτη ότι το βάρος της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού πέφτει στις παραπάνω χώρες, οι οποίες αναμένεται να υποστούν μεγαλύτερη ‘‘ζημιά’’ εξαιτίας των εξασθενημένων αμυντικών δυνάμεων που διαθέτουν».