h-γαλλία-στέλνει-δύο-σύγχρονες-φρεγάτε-406886
ΚΟΣΜΟΣ | 20.04.2018 | 07:01

H Γαλλία στέλνει δύο σύγχρονες φρεγάτες στην Ελλάδα για στήριξη στο Αιγαίο

Οι φρεγάτες FREMM αναμένονται μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε απειλής. Τα υπερσύγχρονα σκάφη θα ενταχθούν άμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τα σκάφη είναι ετοιμοπόλεμα. Θα παραχωρηθούν από τη Γαλλία με όλον τον εξοπλισμό τους και ουσιαστικά θα είναι επιχειρησιακά από τον ερχόμενο Αύγουστο. Η κίνηση εκτός από τον συμβολισμό που έχει αποτελεί και μια ισχυρή αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, δίνοντας άλλο “αέρα” στις κινήσεις του στο Αιγαίο.

Η διαδικασία, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και ουσιαστικά βρίσκεται στο τελικό της στάδιο Ο στόχος είναι τα σκάφη να έρθουν άμεσα και να ξεκινήσει η επιχειρησιακή τους ένταξη.

Όπως είχε διαρρεύσει στον Τύπου εδώ και καιρό η παραχώρηση από τη Γαλλία γίνεται με χρονομίσθωση (leasing) και υπολογίζεται ότι το κόστος είναι 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.