φωτίου-έρχεται-νόμος-για-επιδότηση-δη-94222
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 05.09.2016 | 14:54

Φωτίου: Έρχεται νόμος για επιδότηση δημιουργίας επιχειρήσεων από ανέργους

Τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, το «δίχτυ ασφαλείας» κατά της φτώχειας να μη μετατραπεί σε «δίχτυ του ψαρά» που θα εγκλωβίσει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες στη φτώχεια και τον αποκλεισμό, παρουσίασε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι πώς θα δημιουργήσουμε μια μεγάλη ομάδα, τεράστιων διαστάσεων, συμπολιτών μας που θα την κρατάμε σε αυτό το επίπεδο της φτώχειας με ελάχιστα επιδόματα. Διότι αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, δηλαδή, αυτή που λέει ότι “είσαι φτωχός γιατί εσύ φταις, δεν βρήκες τις κατάλληλες ευκαιρίες κτλ να βρεις εργασία. Είσαι λοιπόν φτωχός, θα σου δώσω ένα ξεροκόμματο και θα κοιτάζω να σε κρατάω πάντα εκεί”», σημείωσε η κ. Φωτίου.

Η αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε ότι: «Αυτό αν θέλετε είναι και ο κίνδυνος του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ή του ελάχιστου εγγυημένου. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος, από δίχτυ ασφάλειας να γίνει δίχτυ του ψαρά, να σε εγκλωβίσει εκεί μέσα. Και γι’ αυτό δουλεύουμε, έχουμε καταλάβει ότι χρειάζεται ένα μείγμα πολιτικών, υπηρεσιών ταυτόχρονα, και σε είδος παροχών, όχι σε χρήμα ντε και καλά».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας με την «αξιοποήση» του επιδόματος του ΟΑΕΔ, τόνισε: «Είναι παρά πολύ ενδιαφέρον αυτό που προτείνει η κα Αντωνοπούλου. Ότι δηλαδή, αντί να σε επιδοτώ για να κάθεσαι, να επιδοτήσω τον επιχειρηματία που θα σε πάρει, θα σε πάρει επομένως με αυτά τα χρήματα για 15 μήνες και θα σε πληρώνει τους υπολοίπους. Αυτό μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι ακριβώς η ανάποδη λογική. Εγώ δεν θέλω π.χ. να δίνουμε ένα επίδομα και άντε από εκεί και ύστερα να αφήσουμε τους ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση ή να τους ωθούμε να κρύβουν την οποία εργασία έχουν, παράγοντας ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά μαύρης εργασίας για να παίρνουν αυτό το ελάχιστο επίδομα».

Ψηφίζουμε άμεσα το νόμο για την κοινωνική οικονομία

Αναφερόμενη εξάλλου, στην ενίσχυση των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας της αλληλεγγύης η κ. Φωτίου επισήμανε ότι «αυτές τις μέρες θα ψηφίσουμε το νόμο για την κοινωνική οικονομία, που δημιουργεί τη δυνατότητα σε ανέργους, νέους, πρώην εργαζόμενους εργοστασίων που κλείσαμε κοκ, είτε να μπορέσουν να κάνουν μια μικρή επιχείρηση με ελαχίστη επιδότηση ώστε να ξεκινήσουν, είτε να πάρουνε στα χέρια τους επιχειρήσεις οι οποίες κλείσανε και οι ιδιοκτήτες τους αναχώρησαν με τα χρήματα που έβγαζαν τόσα χρόνια στο εξωτερικό. Έχουμε μεγάλη αγωνία να δούμε αυτό το μείγμα πολιτικών που δεν θα είναι μια απλή παροχή, αλλά που θα κινητοποιεί τον σημερινό συμπολίτη μας, ο οποίος έχει χτυπηθεί ανελέητα από την κρίση να ξαναμπεί στην κοινωνία και στην εργασία».