εξήγαγαν-παράνομα-χέλια-προς-1-500-ευρώ-το-62414
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.02.2017 | 12:07

Εξήγαγαν παράνομα χέλια προς 1.500 ευρώ το κιλό!

Επιχείρηση- χρυσορυχείο παράνομης εξαγωγής στην Κίνα ενός προστατευόμενου είδους χελιού από την Ισπανία, στην εντυπωσιακή τιμή των 1.500 ευρώ το κιλό, τουλάχιστον, καθώς είναι περιζήτητο ως έδεσμα υψηλής γαστρονομικής αξίας, είχε συστήσει στην Ελλάδα 62χρονος ειδικός στις ιχθυοκαλλιέργειες και καθηγητής στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον ανηψιό του και επτά ακόμα συνεργούς του, (πέντε άνδρες και δύο γυναίκες).

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε ύστερα από έρευνες και συντονισμένη επιχείρηση, της Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τις Ισπανικές διωκτικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, οι οποίες είχαν και την αρχική πληροφορία για το παράνομο εμπόριο.

Προχθές συνελήφθησαν στην Ελλάδα, σε ταυτόχρονη επιχείρηση σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, οι εννέα κατηγορούμενοι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες και στην Ισπανία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης που εξαρθρώθηκε, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, μετέφεραν στην Ελλάδα από την Ισπανία, μεγάλες ποσότητες γόνου, του προστατευόμενου είδους χελιού, Anguilla Anguilla, το οποίο ζει στην Ιβηρική χερσόνησο και απαγορεύεται η εξαγωγή του εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεταφορά γινόταν μέσω ισπανικής εταιρείας, που αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο της οργάνωσης, μαζί με άλλα ψάρια, με φορτηγό ψυγείο, που ακολουθούσε το δρομολόγιο Ισπανία- Ιταλία- Ελλάδα.

Οι γόνοι παραλαμβάνονταν από τον ιχθυοκαλλιεργητή και τους συνεργούς του και αποθηκεύονταν σε ειδικές δεξαμενές στο Κορωπί Αττικής.

Στη συνέχεια, στέλνονταν στην Κίνα, σε πολύ μεγάλες τιμές και τεράστια κέρδη για τους λαθρέμπορους. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έβαζαν τα χέλια σε ειδικά εκτροφεία για πάχυνση και τα διακινούσαν σε εκλεκτούς καλοφαγάδες πελάτες.

Αρχικά συνελήφθη, από τους αστυνομικούς, προχθές, ένας 39χρονος οδηγός στις εγκαταστάσεις μεταφοράς εμπορευμάτων του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο οποίος μετέφερε με φορτηγό περίπου 160 κιλά γόνο του συγκεκριμένου χελιού, που είχε νωρίτερα παραλάβει από την αποθήκη της οργάνωσης στο Κορωπί.

Ακολούθησε έρευνα στην αποθήκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι τρεις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές οι οποίες περιείχαν μεγάλες ποσότητες γόνου χελιού Anguilla – Anguilla και συνελήφθησαν δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, ομογενείς από το Καζακστάν.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε οικίες και επιχειρήσεις, ιδιοκτησίας των μελών της οργάνωσης, σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα όπου συνελήφθησαν ο αρχηγός και τα υπόλοιπα μέλη του εγκληματικού δικτυού.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13.000 ευρώ, πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών και σκληρών δίσκων καθώς και μεγάλος όγκος έγγραφων – παραστατικών εξαγωγής εμπορευμάτων, τιμολόγια κ.λπ.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Διεύθυνση Δασών, κλιμάκια των οποίων, μερίμνησαν για την παραλαβή και την προστασία του γόνου Anguilla – Anguilla, που κατασχέθηκε.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για το περιβάλλον, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.