eurobank-σε-δανειολήπτη-πουλάμε-το-δάνειο-σο-282300
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.12.2017 | 11:00

Eurobank σε δανειολήπτη: Πουλάμε το δάνειο σου σε ξένο fund (έγγραφο)

Τα δάνεια αλλάζουν χέρια μαζικά και η διαχείρισή τους περνά σε fund και εταιρείες απέναντι στις οποίες θα είναι πλέον υπόλογοι οι δανειολήπτες. Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση θα προστάτευε τους δανειολήπτες, που αδυνατούν να πληρώσουν εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει, με τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τη φοροληστεία. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ).

Μάλιστα το ΜΕΤΑ, παρουσιάζει επιστολές, της Eurobank, προς δανειολήπτη με τις οποίες τον ενημερώνει ότι θα πουλήσει το δάνειο του, σε ξένο Fund.

Στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται ότι ήδη «ελληνικές» τράπεζες αποστέλλουν ενημερώσεις τις τελευταίες ημέρες προς δανειολήπτες με τις οποίες τους ενημερώνουν για τις διαδικασίες μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων τους σε αλλοδαπά ιδρύματα και για την προοπτική αλλαγής των όσων γνώριζαν μέχρι τώρα.

Μια από αυτές, η Eurobank -σε επιστολή της προς δανειολήπτη με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου, ενημερώνει ότι «προτίθεται να προβεί σε πώληση και μεταβίβαση απαιτήσεών της από χορηγήσεις δανείων, καρτών ή και άλλων πιστώσεων καταναλωτικής πίστης προς την INTRUM HELLAS DAC[σ.σ.: θυγατρική ιρλανδικού fund με έδρα το Δουβλίνο (το έγγραφο αναφέρει έως και τη διεύθυνσή του)]». Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημερωτική επιστολή, από το σημείο μεταβίβασης και μετά ο οφειλέτης θα συνεργάζεται πλέον με τον συγκεκριμένο αλλοδαπό φορέα και όχι με την τράπεζα.

Η «ελληνική» τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι «προσωπικά σας δεδομένα που αφορούν στην απαίτηση θα διαβιβαστούν στην INTRUM Hellas DAC, η οποία θα γίνει αποδέκτης αυτών και η οποία θα συμφωνήσει (ήδη πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης αυτής) την ανάθεση της διαχείρισης της απαίτησης … σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015».

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά καταναλωτικό δάνειο που εξυπηρετούνταν πριν από μερικά χρόνια αλλά τώρα είναι προβληματικό. Εφεξής όμως τα fund θα διαχειριστούν και στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ακόμα και για τα καταναλωτικά δάνεια θα εκβιάζονται όχι μόνο οι οφειλέτες αλλά και οι εγγυητές.