η-αιθαλομίχλη-σκέπασε-λάρισα-και-βό-415893
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.12.2017 | 11:43

Η αιθαλομίχλη «σκέπασε» Λάρισα και Βόλο (βίντεο)

Αύξηση της αερορύπανσης σε Λάρισα και Βόλο κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, οι αέριοι ρύποι ήταν αυξημένοι στις 24,25 και 26 Δεκεμβρίου τόσο στη Λάρισα όσο και στον Βόλο κυρίως της βραδινές ώρες. Ο κ. Αγοραστός εφιστά την προσοχή των πολιτών σχετικά με τα υλικά καύσης που χρησιμοποιούνται σε τζάκια και σόμπες για τη θέρμανση.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Λάρισας και Βόλου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 έως 04:00), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών».

Μεταξύ άλλων, στη ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνει στους πολίτες και ειδικά στους ανθρώπους με προβλήματα υγείας να αποφύγουν κάθε  σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συστήνει στους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, ενώ υπενθυμίζει πως απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας και άλλων επικίνδυνων υλικών.