εσπ-απάνθρωπες-συνθήκες-κράτησης-αιτ-76758
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.11.2016 | 15:22

ΕΣΠ: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης αιτούντων ασύλου στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου

Απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, την οποία κοινοποίησε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Εισαγγελεία Πρωτοδικών Σάμου και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου κλήθηκε να προσφέρει νομική συνδρομή σε 25χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράκ, ο οποίος είχε υποστεί βασανιστήρια από μέλη του ISIS, διασώθηκε από ναυάγιο και βρίσκεται στη Σάμο τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο αιτών τραυματίστηκε όταν βρέθηκε τυχαία παρών σε συμπλοκή μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας διαμενόντων στον καταυλισμό που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Το ΕΣΠ καταγγέλλει ότι ο αιτών κρατείται εδώ και 19 ημέρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, δεμένος με χειροπέδες συνεχώς τις πρώτες πέντε ημέρες και με κάποια «διαλείμματα» στη συνέχεια, σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο του χώρου εισόδου, όντας εκτεθειμένος σε κοινή θέα.

Εξάλλου, αναφέρει ότι «καθ’ όλο το διάστημα της κράτησής του είναι αναγκασμένος να ζητάει να μεταφερθεί στην τουαλέτα, χωρίς το αίτημά του να ικανοποιείται πάντα. Κοιμάται στο πάτωμα δεμένος από το χέρι στον πάγκο. Το φαγητό που του χορηγείται είναι ακατάλληλο, δεδομένων των προβλημάτων υγείας του (τυγχάνει χειρουργημένος σε σπλήνα και χολή), με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται και να είναι ιδιαιτέρως εξαντλημένος και για αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, επειδή τελείωσαν τα φάρμακα που είχε μαζί του. Τέλος, δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα, παρά τις επίμονες σχετικές εκκλήσεις του». Εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του ο αιτών ενημέρωσε το ΕΣΠ ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.

Κατόπιν σχετικής διερεύνησης, το ΕΣΠ υπογραμμίζει ότι δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία εις βάρος του και ότι η εκδοθείσα κατά την είσοδό του στη χώρα απόφαση κράτησης έχει ανασταλεί. «Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι νόμος απαγορεύει ρητά την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε εν ελευθερία άτομα που έχουν, ήδη, ζητήσει άσυλο. Κατ’ επέκταση, η κράτηση του ανωτέρω είναι παράνομη», καταλήγει.