έρχονται-τα-ατμ-που-θα-νικήσουν-τη-γρ-91764
ΔΗΜΟΣΙΟ | 16.09.2016 | 13:01

Έρχονται τα ΑΤΜ που θα «νικήσουν» τη γραφειοκρατεία

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί τα νέα ATM για έκδοση και αποστολή εγγράφων και πιστοποιητικών, τα οποία υπόσχονται να βάλουν τέλος στην γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα εκτίθενται στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Τεχνολογίας και Έρευνας, στην 81η ΔΕΘ, ενώ στο θέμα αναφέρεται και στην συνέντευξη που παραχώρησε στην aftodioikisi.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης. 

Το Σύστημα Αυτοματοποιημένης και Πιστοποιημένης Κατάθεσης και Έκδοσης Εγγράφων, όπως είναι το επίσημο όνομα των ΑΤΜ οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να αποστέλλουν έγγραφα σε οποιαδήποτε υπηρεσία από απόσταση. Ο χρήστης έχει δύο επιλογές είτε την κατάθεση δικαιολογητικών, είτε την έκδοση πιστοποιητικών.

Πως θα γίνεται η διαδικασία

Ο πολίτης θα ταυτοποιείται με την εισαγωγή κάρτας είτε με την πληκτρολόγηση στοιχείων (κωδικού). Τα στοιχεία του χρήστη συνδέονται ηλεκτρονικά με βάση δεδομένων, που κάνει και την πιστοποίησή του.

Όταν ο χρήστης θέλει να κάνει κατάθεση, εισάγει το έγγραφο στην είσοδο του μηχανήματος για σάρωση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το σύστημα δημιουργεί εξώφυλλο και συρράπτει τις σελίδες ως τεύχος. Ακολούθως, οδηγούνται αυτόματα στο ασφαλές κιβώτιο φύλαξης. Ο πολίτης λαμβάνει μία απόδειξη πιστοποίησης συναλλαγής, ενώ ηλεκτρονικά αντίγραφα αποστέλλονται σε συγκεκριμένους παραλήπτες.

Όταν ο πολίτης θέλει να κάνει έκδοση πιστοποιητικών, αφού ταυτοποιηθεί, στην οθόνη του μηχανήματος εμφανίζονται όλα τα διαθέσιμα προς εκτύπωση πιστοποιητικά. Το σύστημα εκτυπώνει το πιστοποιητικό που ζήτησε ο πολίτης. Πριν την παράδοση, το σύστημα συρράπτει όλα τα πιστοποιητικά μαζί και, τέλος, ο πολίτης παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά και απόδειξη για την συναλλαγή του.