έρευνα-της-αδεδυ-για-την-προσφυγική-κρ-56026
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.03.2017 | 08:53

Έρευνα της ΑΔΕΔΥ για την προσφυγική κρίση

Έρευνα για την «Προσφυγική κρίση και δημόσιες υπηρεσίες στη Λέσβο (2015-16)» δημοσίευσε η ΑΔΕΔΥ.

Για την υλοποίησή της συνεργάστηκαν το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και επιστημονική ομάδα του τμήματος κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ένα από τα συμπεράσματα αυτής ήταν ότι «στο Δήμο το προσωπικό των 85 μονίμων και 37 συμβασιούχων που παρείχαν υπηρεσίες για το σύνολο των δημοτών, κλήθηκαν να παράσχουν αντίστοιχες υπηρεσίες για σχεδόν δεκαπλάσιο πληθυσμό, κυρίως καθαριότητας, σε όχι ιδανικές συνθήκες για αυτούς».

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων: Το ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης έθεσε επιτακτικά τα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με το ρόλο των δημοσίων υπηρεσιών και των υπαλλήλων τους στις περιοχές αυτές.

Τα ζητήματα αυτά αφορούν στην εξασφάλιση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και την παροχή ζωτικών δημόσιων αγαθών όπως η υγεία και η περίθαλψη, το δικαίωμα στο άσυλο, η κατάλληλη στέγαση, η επαρκής και κατάλληλη διατροφή, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η πρόσβαση σε νομική προστασία κλπ.

Ζητήματα όπως η ετοιμότητα ανταπόκρισης, η δυνατότητα προσαρμογής και ο συντονισμός μεταξύ των δαφορετικών υπηρεσιών του νησιού αναδείχθηκαν ως πρωταρχικής σημασίας όπως και τα ζητήματα ελλείψεων σε υλικές και άυλες υποδομές πόρους».