to-email-που-σοκάρει-θέλετε-να-πουλήσετε-το-69312
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.01.2018 | 23:16

To email που σοκάρει: «Θέλετε να πουλήσετε το νεφρό σας για χρήματα;»

Κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, την περασμένη Κυριακή, με τίτλο «Εμπόριο φρίκης με νεφρούς». Η Εισαγγελία Βόλου ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου να λάβει καταθέσεις από κάθε αρμόδιο, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη παράνομου εμπορίου οργάνων και κάθε τυχόν αξιόποινη πράξη γύρω από την υπόθεση.

Η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει την πώληση οργάνων και επιτρέπει μόνο τη δωρεά από εθελοντές δότες για ιατρικούς λόγους, και συγκεκριμένα για μεταμόσχευση. Εντούτοις, το τελευταίο χρονικό διάστημα Βολιώτες βομβαρδίζονται με μηνύματα μέσω του διαδικτύου από άτομα που εμφανίζονται ως γιατροί με έδρα το εξωτερικό, που τους παρακινούν να πουλήσουν τους νεφρούς τους έναντι αμοιβής.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε γι’ αυτό το θέμα με τον κ. Βασίλη Γιαννάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών «Οι Αγιοι Ανάργυροι». «Είναι αδίστακτοι. Θέλουν να πλουτίσουν με τη δυστυχία απελπισμένων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Να μην πιστεύουν όσους κάνουν εμπόριο ελπίδας με το πρόβλημά τους», είχε επισημάνει ο κ. Γιαννάκος ερωτηθείς σχετικά.

Αναλυτικά το mail που στάλθηκε ανέφερε τα εξής: «Θέλετε να αγοράσετε ένα νεφρό ή θέλετε να πουλήσετε το νεφρό σας; Aν αναζητάτε την ευκαιρία να πουλήσετε τα νεφρά σας για χρήματα λόγω capital controls και οικονομικών προβλημάτων, και δεν ξέρετε τι να κάνετε, τότε επικοινωνήστε μαζί μας, ακόμη και σήμερα, και θα σας προσφέρουμε καλή προσφορά για το νεφρό σας. Ο γιατρός Ντ…. είναι Νεφρολόγος. Ειδικεύεται στη χειρουργική των νεφρών και ασχολούμαστε επίσης με την αγορά και τη μεταμόσχευση νεφρών με έναν αντίστοιχο δότη. Βρισκόμαστε στην Ινδία, την Τουρκία, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ, τη Μαλαισία. Αν είστε ενδιαφερόμενοι να πουλήσετε ή να αγοράσετε νεφρά παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Να επισημανθεί ότι το μήνυμα παρέπεμπε σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλεφωνικό αριθμό Whatsapp. Οι Εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας έχουν αποκαλύψει ότι το παράνομο εμπόριο νεφρών ανθεί. Έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε περίπου 10.000 εγχειρήσεις που αφορούν αγορά ανθρώπινων οργάνων να λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο.

Τώρα, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου θα διερευνήσει την υπόθεση. Θα λάβει καταθέσεις από κάθε αρμόδιο. Η δικογραφία της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Εισαγγελία Βόλου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Πηγή: taxydromos