ευτυχισμένοι-και-πιο-παραγωγικοί-όσο-112718
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.05.2016 | 12:50

Ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί όσοι δουλεύουν έξι ώρες τη μέρα

Οι λιγότερες ώρες εργασίας την ημέρα αυξάνουν την παραγωγικότητα και κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους αναφέρει η επιστημονική έρευνα που βασίστηκε στα αποτελέσματα πειράματος που έγινε στην πόλη της Σουηδίας Svartedalens.

Οι Σουηδοί έκαναν ένα πείραμα για να διαπιστώσουν κατά πόσο ο περιορισμός του ωραρίου εργασίας μπορεί να ενισχύσει το ηθικό των εργαζόμενων.

Στο πλαίσιο του πειράματος οι νοσοκόμες της πόλης, τον προηγούμενο χρόνο, εργάζονταν για έξι ώρες την ημέρα και το αποτέλεσμα έδειξε ότι ήταν σχεδόν κατά 20% πιο χαρούμενες και πιο ενεργητικές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αλλά και εκτός εργασίας.

Οι νοσοκόμες του πειράματος που εργάζονταν λιγότερες ώρες είχαν τις μισές μέρες ασθένειας σε σχέση με αυτές που είχαν πλήρες ωράριο και επίσης αυξήθηκε κατά 64% η αλληλεπίδρασή τους με τους ηλικιωμένους.

Βρέθηκε επίσης ότι ήταν 2,8 φορές λιγότερο πιθανό να ζητήσουν ρεπό σε διάστημα δύο εβδομάδων εργασίας, όπως είπε στο Bloomberg o Bengt Lorentzon, επικεφαλής της έρευνας και πρόσθεσε ότι τα πορίσματα της έρευνας σημαίνουν ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας αντιστοιχούν σε πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Η Σουηδία έγινε πρωτοσέλιδο στον παγκόσμιο Τύπο το 2015 όταν υπήρξαν αναφορές ότι οδηγείται σε εργάσιμη ημέρα έξι ωρών.

Παρόμοιο πείραμα είχε διεξάγει και η Toyota στο Gothenburg, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, εφαρμόζοντας μικρότερο ωράριο εργασίας με την εταιρία να αναφέρει ότι το προσωπικό ήταν πιο χαρούμενο και υπήρξε αύξηση και στα κέρδη.

Το περιορισμένο ωράριο θα αυξήσει την παραγωγικότητα πιστεύουν 6 στους 10 διευθυντές και στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph. Σύμφωνα με ιατρική έρευνα οι λιγότερες ώρες εργασίας σχετίζονται και με τις καρδιακές παθήσεις.