εφεύρεση-από-δύο-φοιτητές-για-να-ξεπερ-84696
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.10.2016 | 19:20

Εφεύρεση από δύο φοιτητές για να ξεπεραστεί το «μαύρο» στα κανάλια

Δύο φίλοι και συμφοιτητές στο τρίτο έτος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λεωνίδας Παπαναστασίου και ο Λάμπης Ευαγγελάτος εφηύραν το VisionTV. Πρόκειται για μια απλή αλλά ευφυέστατη παράκαμψη του «μαύρου» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τηλεόραση μέσω διαδικτύου ή webTV.

Μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, οι δύο νεαροί επεξεργάστηκαν την ιδέα, σχεδίασαν το ηλεκτρονικό κύκλωμα, κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο και δοκίμασαν στην πράξη την επινόησή τους. Ταυτόχρονα, δημιούργησαν προφίλ στα social media αλλά και μια ιστοσελίδα για την προώθηση της συσκευής VisionTV, ενός «αποκωδικοποιητή» κόστους μόλις 20 ευρώ. Μέσω αυτού, ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί στην τηλεόρασή του οποιοδήποτε κανάλι, αδειοδοτημένο ή μη. Το VisionTV περνά αυτόματα και χωρίς καμία παρέμβαση του τηλεθεατή, από τα κανάλια της Digea σε όσα εκπέμπουν -ή θα εκπέμπουν- μόνο μέσω διαδικτύου.

Η «καρδιά» της συσκευής είναι το Raspberry Pi, ένας μικροσκοπικός υπολογιστής σε μορφή πλακέτας -για την ακρίβεια ο «κλώνος» της, δηλαδή ένα νόμιμο αντίτυπο. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την λειτουργία του VisionTV είναι επίσης ελεύθερο, «ανοιχτού κώδικα», οπότε η όλη φιλοσοφία της συσκευής είναι η απλούστερη δυνατή -αλλά και εξίσου οικονομική. Επιπλέον, όπως λέει στο protothema.gr ο Λεωνίδας Παπαναστασίου «έχουμε φροντίσει ώστε το λειτουργικό περιβάλλον του VisionTV να είναι φιλικό για κάθε τηλεθεατή, σαν ένα οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ. Στο μυαλό μας είχαμε όχι τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία, αλλά ανθρώπους που θέλουν απλώς να πατήσουν ένα κουμπί και να αλλάξουν κανάλι, όπως έκαναν πάντα. Οπότε, πχ οι ηλικιωμένοι ή τα μικρότερα παιδιά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα εξοικείωσης με το VisionTV».

Η άποψη των δύο νεαρών εφευρετών είναι ότι «το θέμα των τηλεοπτικών αδειών άγγιξε ευαίσθητες χορδές μας. Θεωρήσαμε ευθύνη μας το να προσπαθήσουμε να σώσουμε τις θέσεις εργασίας τόσων ανθρώπων. Στόχος μας δεν είναι να επέμβουμε στην κυβερνητική απόφαση στο θέμα των αδειών, αλλά να επιτρέψουμε με τη δική μας λύση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν οι σταθμοί να εκπέμπουν με διαφορετικό, αλλά νόμιμο τρόπο». Περισσότερες πληροφορίες στο visiontv.gr