εδε-κατά-κομισιόν-για-γεωργίου-δεν-επη-21092
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.08.2017 | 12:22

ΕΔΕ κατά Κομισιόν για Γεωργίου: Δεν επηρεαζόμαστε από πιέσεις

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις θέσεις που εξέφρασε ως προς την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, απαντά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με σημερινή ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές» και προσθέτει: «στις 30-8-2016 είχε εκδώσει δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων».

Παράλληλα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι “παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις”» και προσθέτει: «Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τέλος, η Ένωση αναφέρει: «Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές. Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη μέλη μπορεί να “αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης” σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού πολιτεύματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ