δωρεάν-μαθήματα-βιολογικής-γεωργίας-50958
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.03.2017 | 19:34

Δωρεάν μαθήματα βιολογικής γεωργίας σε ανέργους 18-35 ετών

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις πρώτες και βασικές δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να εισέλθουν στο χώρο του πρωτογενούς τομέα ή ακόμη να πάρουν μια γεύση του τι σημαίνει «καλλιεργώ» και να διαπιστώσουν αν ο κλάδος αποτελεί τη δική τους επαγγελματική διέξοδο, δίνει σε άνεργους, ηλικίας 18-35 ετών, η Κοσμητεία της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης στη Γεωργία Ζωολογίας και Παρασιτολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής, Δημήτριος Κωβαίος, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια το πανεπιστημιακό ίδρυμα να έρθει «πιο κοντά στην κοινωνία». Βέβαια, όπως ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει, η διοργάνωση του εγχειρήματος είναι και αποτέλεσμα της αναγνώρισης των αναγκών της εποχής «με την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας να στρέφουν ολοένα και πιο έντονα τους νέους ιδίως, στον πρωτογενή τομέα, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια». Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι στις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή Γεωπονίας, οι βάσεις ανέβηκαν κατά 4.000 μόρια, γεγονός που όπως τόνισε, «συνάδει στο ότι οι νέοι βλέπουν καθαρά ότι η εξειδίκευσή τους σε θέματα του πρωτογενούς τομέα είναι μια διαδικασία που το πιο πιθανόν είναι να τους εξασφαλίσει μια δουλειά». «Ας μην ξεχνάμε, όπως τονίζεται πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια, ότι πρωτογενής τομέα και τουρισμός, αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Με καινοτόμες ιδέες και μεθόδους και χωρίς να απαιτείται μεγάλη έκταση, μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση για την οικογένειά του», είπε χαρακτηριστικά.

Τα εργαστήρια βιολογικής γεωργίας στο πρότυπο Βιολογικό Αγρόκτημα Οι δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια βιολογικής γεωργίας, μπορούν να υποβάλλονται από σήμερα, έως και τις 14/4 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrofor.auth.gr και τα «μαθήματα» που θα είναι θεωρητικής, αλλά κυρίως πρακτικής φύσης, θα ξεκινήσουν από τις 17 του επόμενου μήνα. Όπως επισήμανε ο κ. Κωβαίος, τα «μαθήματα, επί του…πρακτέου» θα γίνονται από τέσσερις καθηγητές της σχολής, για ένα δίωρο, απογευματινές ώρες τις καθημερινές, ενώ τα θεωρητικά θα λαμβάνουν χώρο εντός των τειχών του πανεπιστημίου, το πιο πιθανόν κάθε Σάββατο. Οι συμμετέχοντες, που κατά την εκτίμηση του κ. Κωβαίου θα είναι πολλοί, θα χωριστούν σε ομάδες των 20 ή και 30 ατόμων και καθημερινά θα «μυούνται» στις βασικές αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και θα ασκούνται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας του αγροτικού επαγγέλματος, στους χώρους του πρότυπου Βιολογικού Αγροκτήματος, που βρίσκεται σε έκταση 15 στρεμμάτων, κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και την τελευταία 15ετία δεν έχει υποστεί καμία «χημική εισροή». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν και στο θερμοκήπιο μισού στρέμματος που προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στο πρότυπο Βιολογικό Αγρότημα, το οποίο, όπως είπε, «είναι έτοιμο στο 80% και θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του εντός των επόμενων ημερών».