δολοφόνος-της-δώρας-άλλαξε-στάση-μπο-408878
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.11.2017 | 19:16

Δολοφόνος της Δώρας: Άλλαξε στάση -«Μπορεί να έπεσε πάνω στο μαχαίρι μου»

Για πάνω από τρεις ώρες ο 58χρονος  Μανώλης Σοροπίδης που ομολόγησε την δολοφονία της 32χρονης Δώρας Ζέμπερη. Ηταν μέσα στο κτήριο 9 αφού συγγενείς και πολίτες απειλούσαν να τον λιντσάρουν. Στις 17:20 το απόγευμα, τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους οργισμένους πολίτες και συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων φυγάδευσαν τον 58χρονο από την κύρια είσοδο του κτηρίου.

Η κατάθεση του ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 58χρονος ισχυρίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα και του ανακριτή πως δεν είχε ανθρωποκτόνο διάθεση.

Εμμέσως πλην σαφώς εμφάνισε τον εαυτό του ως …θύμα, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως βρίσκονταν σε άμυνα, δεδομένου, όπως είπε, ότι η 32χρονη κοπέλα όταν είδε το μαχαίρι που κρατούσε του επιτέθηκε.

Και όλα αυτά, ενώ προανακριτικά είχε ζητήσει «συγγνώμη» αποδίδοντας μεταξύ άλλων τα όσα φρικτά διέπραξε στην «κακιά στιγμή».

Σήμερα , ωστόσο, στον ανακριτή ο 58χρονος -ο οποίος βρίσκονταν για περίπου 3,5 ώρες «εγκλωβισμένος» μετά το πέρας της απολογίας του στα κρατητήρια του ανακριτικού γραφείου για να μην τον λιντσάρει ο κόσμος – αρνήθηκε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, δηλαδή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Μάλιστα από την «συγγνώμη» που είχε ζητήσει προανακριτικά ενώπιον του ανακριτή, περιορίστηκε απλά να εκφράσει τη λύπη του για το ότι στέρησε τη ζωή από μια νεαρή κοπέλα κατακρεουργώντας την με 14 μαχαιριές μέσα στο Β’ νεκροταφείο Ζωγράφου στις 18 Οκτωβρίου!

«Αρνούμαι τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα. Αποδέχομαι τις κατηγορίες της οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας” είπε ο κατηγορούμενος ξεκινώντας την απολογία του στον ανακριτή για να περιγράψει στη συνέχεια το πως διέπραξε τη αποτρόπαια δολοφονία της νεαρής κοπέλας.

Είπε στην απολογία του στον ανακριτή: «Στις 18/10/2017 είχα πάει στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών με το σκοπό να αφαιρέσω μπρούτζινες καντήλες, τις οποίες στη συνέχεια θα πουλούσα για να εξασφαλίσω τη δόση μου, δεδομένου ότι είμαι 20 χρόνια τοξικομανής. Ήμουν σε κακή κατάσταση γιατί είχα δύο μέρες να πάρω τη δόση μου. Κάποια στιγμή είδα πάνω σ ένα πεζούλι μια τσάντα και πήγα να την κλέψω, καθώς θεώρησα ότι είχε χρήματα μέσα. Πήρα την τσάντα στα χέρια μου και κινήθηκα προς τα δεξιά για να φύγω. Τότε η παθούσα με έπιασα από πίσω από τα μαλλιά και μου είπε «αλήτη την τσάντα μου» και προσπάθησε να πάρει την τσάντα της πίσω. Την κοπέλα δεν την είχα δει καθώς πρέπει να ήταν σ ένα παρεκκλήσι. Ακολούθησε πάλη με την κοπέλα κατά τη διάρκεια της οποίας πέσαμε στο έδαφος και οι δύο».

«Ήθελα να τη φοβερίσω»

Ο 58χρονος στη συνέχεια αναφέρει πως έβγαλε το μαχαίρι που είχε μαζί του με σκοπό όπως λέει να “φοβερίσει” την κοπέλα και να τον αφήσει να φύγει!

Είπε χαρακτηριστικά: «Στη συνέχεια έβγαλα το μαχαίρι που είχα στη κατοχή μου για να την φοβερίσω για να με αφήσει να φύγω. Όταν όμως η παθούσα είδε το μαχαίρι θύμωσε περισσότερο και με το ένα χέρι προσπάθησε να με πιάσει από το λαιμό και με το άλλο χέρι προσπάθησε να μου πιάσει το χέρι με που κρατούσα το μαχαίρι. Ενδεχομένως όμως πριν μου πιάσει το χέρι έπιασε τη λεπίδα του μαχαιριού και έτσι δικαιολογούνται οι αμυχές που βρέθηκαν στο χέρι της. Τελικώς μου έπιασε το χέρι κι εγώ στην προσπάθειά μου να την αποφύγω τίναξα το χέρι μου για να αποφύγω το δικό της και πρέπει να τη χτύπησα στο πρόσωπο. Επακολούθησε πάλη μεταξύ μας καθώς προσπαθούσα να ξεφύγω ενώ εκείνη δε με άφηνε. Το πλήγμα στη θωρακική χώρα που φαίνεται σοβαρό δε θυμάμαι πως ακριβώς επήλθε».

«Μπορεί να έπεσε πάνω στο μαχαίρι μου»

Αυτό που όμως προκαλεί στην απολογία του καθ ομολογία δολοφόνου της 32χρονης εφοριακού είναι το σημείο εκείνο της απολογίας του όπου πιθανολογεί πως η νεαρή κοπέλα είναι εκείνη που μπορεί να έπεσε πάνω στο μαχαίρι του!

Είπε στην απολογία του: «Το πιθανότερο είναι ότι την χτύπησα εγώ όταν βρισκόμουν επάνω της στην προσπάθειά μου να στηριχτώ γιατί μου κρατούσε τα χέρια. Έχασα την ισορροπία μου και ενδεχομένως τη χτύπησα στο στήθος με το μαχαίρι πέφτοντας πάνω της. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να έπεσε εκείνη πάνω στο μαχαίρι κατά τη διάρκεια της πάλης. Εκτιμώ ότι η πάλη με την παθούσα κράτησε 5-6 λεπτά. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε η παθούσα ότι έχει χτυπηθεί και με άφησε. Στηρίχτηκε στο ένα γόνατο για να σηκωθεί και άρχισε να περπατάει κρατώντας την κοιλιά και το αριστερό πλευρό της προς κάποιες γυναίκες από τις οποίες ζήτησε βοήθεια. Κατά τη διάρκεια της πάλης η παθούσα φώναξε δύο φορές “αστυνομία”».

«Μετά πήγα στην Ομόνοια και πούλησα το κινητό της»

Στη συνέχεια της απολογίας του ο 58χρονος περιγράφει πως απομακρύνθηκε από τον τόπο του εγκλήματος και τι έκανε αμέσως μετά για να πουλήσει το κινητό της 32χρονης.

Ανέφερε στον ανακριτή: «Αμέσως αφού απομακρύνθηκε η παθούσα, πήρα την τσάντα και κατευθύνθηκα προς την έξοδο του νεκροταφείου, προς τις γραμμές του ΗΣΑΠ. Καθ οδόν διαπίστωσα ότι τα χέρια μου είχαν αίματα και τα σκούπισα με κάτι χαρτοπετσέτες που είχα στην τσέπη μου. Τις χαρτοπετσέτες τις πέταξα στο νεκροταφείο. Βγήκα από το νεκροταφείο και προχώρησα προς το γήπεδο της Ριζούπολης, σε ένα οικόπεδο πιο κάτω από το γήπεδο άδειασα την τσάντα και διαπίστωσα ότι μέσα είχε ένα πορτοφόλι το οποίο περιείχε πέντε ευρώ και τραπεζικές κάρτες. Πήρα τα πέντε ευρώ και το κινητό, ενώ την τσάντα την άφησα στο οικόπεδο. Ακολούθως κατέβηκα στην Ομόνοια και πήγα σε ένα μαγαζί Πακιστανών στην οδό Σοφοκλέους, όπου πούλησα το κινητό έναντι 20 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά και τα 5 ευρώ αγόρασα από την πλατεία Βάθης ναρκωτικά. Μετά από λίγες ημέρες όταν έμαθα το θάνατο της κοπέλας, πήγα στο οικόπεδο που είχα αφήσει την τσάντα, έριξα λίγο πετρέλαιο και την έκαψα».

«Δε φορούσα τα γυαλιά μου όταν μου έδωσαν την προανακριτική μου κατάθεση»

Ο 58χρονος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη σημερινή του στροφή ενώπιον του ανακριτή σε σχέση με τα όσα είχε αναφέρει προανακριτικά, ανέφερε πως όταν του έδωσαν να υπογράψει την κατάθεσή του στη ΓΑΔΑ δεν ήταν σε θέση να τη διαβάσει, διότι όπως είπε δεν φορούσε τα γυαλιά του!

Υποστήριξε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για την αλλαγή στην κατάθεσή του από τον ανακριτή: «Ουδέποτε ανέφερα τα παραπάνω κατά την προανακριτική μου κατάθεση. Οι αστυνομικοί μίλησαν μαζί μου ανεπίσημα σε ένα δωμάτιο και στην συνέχεια έγραψαν την κατάθεσή μου την οποία μου διάβασαν εν περιλήψει. Δεν είχα μαζί μου τα γυαλιά μου για να τη διαβάσω κι εγώ. Έτσι δεν ξέρω τι πραγματικά γράφτηκε. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό που έγινε. Επιθυμώ την εξέτασή μου από ψυχίατρο για να διαπιστωθεί η τοξικομανία μου».