διαμπερές-το-ρήγμα-στο-blue-star-patmos-14490
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.09.2017 | 11:38

Διαμπερές το ρήγμα στο Blue Star Patmos

Το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το Blue Star Patmos αποτυπώνει η μαρτυρία ενός εκ των δυτών που βούτηξε στα νερά ανοιχτά του λιμανιού της Ίου, εκεί, δηλαδή, που προσάραξε το πλοίο τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον δύτη που μίλησε στον ΑΝΤ1 «βρήκαμε αρκετά ρήγματα και τρύπες. Στο πλωριό το ρήγμα ήταν γύρω στα 15-20 μέτρα. Στη μέση ήταν στα 10-15 μέτρα και ήταν αρκετά μεγάλο και διαμπερές. Φαίνονταν μέχρι και οι σκάλες».

Συγκλονιστική είναι εν τω μεταξή και η περιγραφή μιας εκ των 205 ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο. «Είχα κατέβει στο γκαράζ, ημουν στο αυτοκινητο, όταν άκουσα έναν θόρυβο σα σεισμός. Το καράβι κινήθηκε αριστερά-δεξιά» δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Η ίδια γυναίκα επαίνεσε τον καπετάνιο του Sea Jet, του πλοίου με τη βοήθεια του οποίου εκκενώθηκε το Blue Star Patmos, ο οποίος, όπως είπε, «εδεσε στον καταπέλτη σαν να βγαίνουμε στο λιμάνι».

Οι μηχανές του πλοίου λειτουργούν, πάντως, κανονικά παρά το νερό που μπήκε. Καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα ρήγματα που προκλήθηκαν από την προσάραξη στην ξέρα δεν είναι βαθιά και το νερό έχει μεν φτάσει στις δεξαμενές ασφαλείας, αλλά όχι στις μηχανές, θεωρείται ότι το πλοίο δεν έχει ζήτημα πλευστότητας και άρα πως θα μπορέσει μόνο του να φτάσει ως το ναυπηγείο.

Στόχος πλέον είναι τις επόμενες ημέρες να κλείσουν τα ρήγματα, το πλοίο να αποκολληθεί από την ξέρα και να πλεύσει με τις δικές του μηχανές στο ναυπηγείο, χωρίς τη βοήθεια ρυμουλκών, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Blue Star Ferries ενημερώνει ότι η κατάσταση του πλοίου παραμένει σταθερή καθώς και ότι «επί του παρόντος η Εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης της κατάστασης, με στόχο την ασφαλή και κατά το δυνατόν συντομότερη αποκόλληση του πλοίου από τα αβαθή».

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

Η BLUE STAR FERRIES ενημερώνει ότι η κατάσταση του πλοίου της BLUE STAR PATMOS το οποίο σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Εταιρίας προσάραξε σε αβαθή κατά την είσοδό του στο λιμένα της Ίου την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, παραμένει σταθερή.

Όπως η Εταιρία ενημέρωσε οι επιβάτες που επέβαιναν στο πλοίο, όλοι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στο λιμένα της ‘Ίου και έχουν όλοι προωθηθεί από εχθές στους προορισμούς τους με μέριμνα της Εταιρίας.

Επί του παρόντος η Εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης της κατάστασης, με στόχο την ασφαλή και κατά το δυνατόν συντομότερη αποκόλληση του πλοίου από τα αβαθή.

Τα δρομολόγια του BLUE STAR PATMOS εκτελούνται από το BLUE STAR NAXOS μετά από τροποποίηση δρομολογίων της Εταιρίας.

Η Εταιρία θα ενημερώσει για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη με νέα ανακοίνωση.