δεν-υπάρχει-κεραυνοβόλος-έρωτας-σύμφ-95902
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.12.2017 | 08:30

Δεν υπάρχει κεραυνοβόλος έρωτας σύμφωνα με ψυχολόγους

Δεν υφίσταται αυτό που ονομάζουμε «έρωτας με την πρώτη ματιά» σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Groningen της Ολλανδίας.

Τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύει ο Independent υποστηρίζουν ότι αν νιώσουμε… πεταλούδες στο στομάχι, γνωρίζοντας κάποιον, πρόκειται μάλλον για σωματική έλξη και πολύ λιγότερο για κάποιο είδος συναισθήματος.

Μάλιστα, ο Independent, πήρε αφορμή για να κάνει τη δημοσίευση από τα λόγια του Πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου για την αναγγελία του αρραβώνα του με τη Μέγκαν Μαρκλ, είπε ότι κατάλαβε πως είναι η κατάλληλη με το που την είδε για πρώτη φορά.

«Δυστυχώς», σημειώνει το δημοσίευμα, «οι ρομαντικοί θα απογοητευτούν, αλλά δεν πρόκειται για αγάπη. Πρόκειται για έντονη σωματική έλξη».

Οι επιστήμονες από το Ολλανδικό Πανεπιστήμιο βάσισαν την ερευνά τους σε 396 άτομα, το 60% των οποίων ήταν γυναίκες, με το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών ετερόφυλες. Κατά συντριπτική πλειονότητα, οι εξεταζόμενοι ήταν Γερμανικής και Ολλανδικής καταγωγής.

Οι επιστήμονες έδειξαν στους συμετέχοντες φωτογραφίες από αγνώστους και τους κάλεσαν να βαθμολογήσουν τα συναισθήματά τους, σημειώνοντας τι αισθάνονται, αγάπη, έρωτα, πάθος, αφοσίωση, δέσμευση.

Μάλιστα, από μια δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων ζητήθηκε να βγουν ραντεβού σύντομης διάρκειας με αγνώστους και να περιγράψουν το συναίσθημά τους.

Τελικά τα συμπεράσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που περιγράφουμε ως ….έρωτα με την πρώτη ματιά δεν είναι παρά πάθος.

Βέβαια, οι επιστήμονες κρατούν και μια μικρή… επιφύλαξη: Όλες οι μαρτυρίες είναι εργαστηριακές.

Ίσως τελικά, αφού τόσοι και τόσοι λένε ότι… κεραυνοβολήθηκαν, οι ρομαντικοί μπορούν να ελπίζουν ότι μπορούν να βρουν το μεγάλο έρωτα ακόμα και στο δρόμο!