δείτε-σε-ποιο-μέρος-της-ελλάδας-δεν-καπ-57780
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.02.2017 | 09:23

Δείτε σε ποιο μέρος της Ελλάδας δεν καπνίζει κανείς (video)

Κι όμως, υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα στο οποίο δεν καπνίζει κανείς. Πρόκειται για το χωριό Σκοτεινό που βρίσκεται 22,5 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης, λίγο πιο πάνω από τις Γούβες.

Σε αυτή την περιοχή την δεκαετία του ’70 οι κάτοικοι εφάρμοσαν το δικό τους αντικαπνιστικό νόμο.

«Σε αυτό το χωριό δεν καπνίζει κανείς από την δεκαετία του ’70. Εγώ έλειπα από το Σκοτεινό για αρκετά χρόνια κι όταν επέστρεψα αντίκρισα ένα χωριό στο οποίο δεν καπνίζει κανένας. Αυτό μεταδώσαμε και στα παιδιά μας με αποτέλεσμα ούτε επόμενη γενιά να έχει αυτό το κακό συνήθειο», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο Ζαχαρίας Μουδατσάκης, κάτοικος του χωριού.

Οι Σκοτεινιανοί δηλώνουν υπερήφανοι γι’ αυτή τους την συνήθεια ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται για ποιον λόγο οι άνθρωποι καπνίζουν.

«Είμαι πολύ περίεργος να μάθω για ποιον λόγο οι άνθρωποι καπνίζουν. Είδαμε τα αποτελέσματα αρκετών καπνιστών», επισημαίνει στο cretapost ο Βασίλης Ζερβάκης και συνεχίζει: «Εδώ στο Σκοτεινό πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισαν οι άνθρωποι, τυχαία όχι οργανωμένα, να σταματήσουν το κάπνισμα. Από τότε προτιμάμε να πιούμε μία ρακί ή ένα κρασί παρά να κάνουμε ένα τσιγάρο».

πηγή: cretapost