χίος-αντιρατσιστικό-διήμερο-στον-δημ-112606
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.06.2018 | 09:07

Χίος: Αντιρατσιστικό διήμερο στον Δημοτικό Κήπο

Αντιρατσιστικό Διήμερο πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16/6 στον Δημοτικό Κήπο της Χίου με πλήθος εκδηλώσεων. Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι «Αιγαίο – Θάλασσα των λαών, όχι των εθνικισμών».

Τους επισκέπτες, από τις 6 το απόγευμα και τις δύο μέρες με ελεύθερη είσοδο, θα υποδέχεται η έκθεση «Το Μετέωρο Βήμα» της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, με θέμα το προσφυγικό ταξίδι, που έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στο χώρο θα υπάρχει παιδότοπος, μεταναστευτικές κουζίνες και μπαρ.

Την Παρασκευή 15/6 στις 9 μ.μ. θα προβληθεί, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, το ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι του Ορφέα» (62′) του Θεόφιλου Δαδή, μια ταινία που μιλάει για την προσφυγιά μέσα απ’ την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.

Στις 10.30 μ.μ., η σκυτάλη περνάει στα μουσικά συγκροτήματα Fiction of 4 (Άρτεμις Ανδρουλάκη, Μιχάλης Πατάπης στα ντραμς, Γιάννης Πιππίδης στην κιθάρα, Γιώργος Ψυχής μπάσο και κιθάρα) και Vinyls (Δημήτρης Αρώνης στα ντραμς, Μιχάλης Γεωργιόπουλος στην κιθάρα και φωνή, Στέφανος Σκαλιστής στο μπάσο), ενώ θα ακολουθήσει Dj set με τον Κουπεπέ.

Το Σάββατο 16/6 στις 8 μ.μ. η κύρια συζήτηση του Διημέρου με θέμα «Αιγαίο και Εθνικισμοί» και ομιλητή τον ιστορικό και δημοσιογράφο στην Εφημερίδα των Συντακτών, Τάσο Κωστόπουλο, που έχει ασχοληθεί επί δεκαετίες με το ζήτημα του εθνικισμού.

Στις 10 μ.μ., στη μουσική σκηνή του Αντιρατσιστικού Διημέρου θα ανέβει ο Κώστας Παρίσης, γνωστός από τη συμμετοχή του ως το 2013 στα Υπόγεια Ρεύματα, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό στερέωμα.

Ακολουθούν οι Alcalica, με τους Λεωνίδα Δανέζο και την Julie Loi, ένα σχήμα από το Βερολίνο και τη γειτονική Μυτιλήνη, που δε διστάζει να φέρει σε ισότιμη συνομιλία τον μπαγλαμά και το σαντούρι με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά, το μυτιληνιό απτάλικο και το μεσοπολεμικό ρεμπέτικο με το drum ‘n’ bass και το αστικό industrial.

Το Αντιρατσιστικό Διήμερο του 2018 διοργανώνεται από τον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο.

Συμμετέχουν και στηρίζουν οι Αλληλέγγυοι Χίου, η Χιακή Συμπολιτεία, η «ΛΑΘΡΑ;» – Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου, η ΑΝεξάρτητη Συμμαχία, ο ΦΕΟΧ και ανένταχτοι/ες.