μπουρίνι-σκόρπισε-τα-καρπούζια-στα-τέ-371450
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.06.2018 | 16:03

Μπουρίνι σκόρπισε τα καρπούζια στα Τέμπη

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυχωρίου του δήμου Τεμπών, λόγω του δυνατού μπουρινιού που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας. Το σκηνικό περιλάμβανε ξεριζωμένες αμυγδαλιές, καρπούζια έτοιμα για συγκομιδή που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και αγρότες σε απόγνωση. Οι ίδιοι μιλούν για μπαζωμένα ρέματα, που έγιναν χωράφια, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής που κατεβαίνουν από το βουνό, να μην έχουν φυσική διέξοδο και να παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους.

Σύμφωνα με το eleftheria.gr, η κινητοποίηση του δήμου Τεμπών ήταν άμεση, με τον αντιδήμαρχο Μακρυχωρίου, Αστέριο Σαΐτη, να δίνει εντολή στις υπηρεσίες να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης, άμεση ήταν και η παρέμβαση της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μακρυχωρίου, Άννας Μαγαλιού – Καραπάνου, η οποία από προχθές το βράδυ με δηλώσεις της στην εφημερίδα «Ελευθερία» καλούσε τον ΕΛΓΑ για παρέμβαση μετά τη θεομηνία.

Χθες το πρωί, ο κ. Σαΐτης και η κ. Μαγαλιού – Καραπάνου, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και είδαν από κοντά τη μεγάλη καταστροφή.

Σε απόγνωση οι αγρότες

Κατ’ επάγγελμα αγρότης και παραγωγός καρπουζιών, σε έκταση 300 στρεμμάτων, μαζί με την οικογένειά του, ο Γιώργος Σελιγκούνας δεν πίστευε στα μάτια του την εικόνα που αντίκρισε το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν είχε προετοιμάσει το συνεργείο να μαζέψουν τα καρπούζια από το χωράφι για να τα προωθήσουν στην κατανάλωση. Όμως, η μανία της φύσης τούς πρόλαβε και τα καρπούζια χάθηκαν μαζί με τους κόπους μιας αγροτικής περιόδου. Τα έξοδα από τη σπορά των καρπουζιών, τα νάιλον και όλη η προετοιμασία για καρπούζια πρώιμα, για τα οποία φημίζεται το Μακρυχώρι, πήγαν χαμένα. Τώρα, το ερώτημα που μένει στους πληγέντες αγρότες είναι αν θα αποζημιωθούν και πότε. Ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και για τους αμυγδαλοπαραγωγούς…

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του δήμου Τεμπών, αμέσως μετά τη θεομηνία, ενημερώθηκαν οι γεωπόνοι του δήμου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο ΕΛΓΑ κατάστημα Λάρισας για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες παραγωγών. Οι ζημιές προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ρεμάτων και την πλημμύρα που επακολούθησε.

Προς ενημέρωση των παραγωγών, έγινε γνωστό ότι σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουνίου, θα επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές για την εκτίμηση της καταστροφής ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Γιώργος Λαδόπουλος, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Καραμπούζης, καθώς και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συνοδευόμενο από τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τεμπών, τον κ. Σαΐτη.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις ζημίας για φυτικό και πάγιο κεφάλαιο στον αρμόδιο ανταποκριτή της Τ.Κ. Μακρυχωρίου έως και 3 τις Ιουλίου.