μπαίνουν-εκκαθαριστής-και-τράπεζες-σ-69044
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.01.2017 | 20:57

Μπαίνουν εκκαθαριστής και τράπεζες στο ΔΟΛ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη καθώς η αδυναμία του ιδιοκτήτη του, Σταύρου Ψυχάρη, να καταβάλει ποσό περίπου 9,5 εκατ. ευρώ που είναι οι εξαμηνιαίοι τόκοι για τις δανειακές του υποχρεώσεις, άνοιξε το δρόμο στις τράπεζες να καταγγείλουν τα δάνεια αυτά.

Οι πληροφορίες από τις τράπεζες αναφέρουν ότι ουσιαστικά ο Οργανισμός περνά στα χέρια των πιστωτών, δηλαδή των τραπεζών στους οποίους υπάρχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Κύκλοι της αγοράς έλεγαν ότι η κίνηση των τραπεζών να καταγγείλουν τα δάνεια μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο τον Σταύρο Ψυχάρη. Οτι πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να πιεστεί ο εκδότης να αποχωρήσει από τον ΔΟΛ και να βρεθεί μια άλλη λύση, βιώσιμη, χωρίς την παρουσία του σημερινού βασικού μετόχου.

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν μια σειρά από θέματα με κυριότερο ερώτημα τι θα γίνει με τις εκδόσεις του ΔΟΛ κι αν θα συνεχίσουν να βγαίνουν απρόσκοπτα. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες μόλις δοθεί και επίσημα το έγγραφο από τις τράπεζες για την καταγγελία των δανείων με την οποία θα ζητείται και η έκπτωση του κ. Ψυχάρη. Αν ο ίδιος δεν δεχθεί τότε οι τράπεζες θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 1,5 με 2 μήνες. Κατά την περίοδο αυτή ο ΔΟΛ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, να εκδίδονται δηλαδή οι εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα», όπως και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους ιστοσελίδες, το ραδιόφωνο vimafm κ.λπ.

Ο νόμος ορίζει ότι ο εκκαθαριστής έχει βασική υποχρέωση, αμέσως μετά την εγκατάστασή του στην επιχείρηση, να κινήσει τις διαδικασίες για την εκποίηση με δημόσιο διαγωνισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, συνολικά ή τμηματικά. Βασικός στόχος βεβαίως θα είναι να συνεχίσει ο ΔΟΛ τη λειτουργία του ώστε να μην απαξιωθεί.