άρειος-πάγος-εκδικάζεται-το-πλαφόν-στ-78990
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 17.11.2016 | 18:40

Άρειος Πάγος: Εκδικάζεται το πλαφόν στο επικουρικό κεφάλαιο

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου βρίσκεται το θέμα του ανώτατου πλαφόν των 6.000 ευρώ που προβλέπεται για το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών, από το οποίο αποζημιώνονται συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων, με τον εισηγητή να προτείνει να κριθούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αντισυνταγματικές.

Αντισυνταγματικές είχε κρίνει, κατά πλειοψηφία, τις επίμαχες ρυθμίσεις και το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου με τη μειοψηφία να κάνει λόγο για συνταγματικές διατάξεις του εν λόγω νόμου εκφράζοντας την άποψη πως το Επικουρικό Κεφάλαιο επιτελεί λειτουργία δημοσίου συμφέροντος και τυχόν παύση της λειτουργίας του θα οδηγούσε σε ολοσχερή στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων των θιγομένων.

Έτσι, το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Την συνταγματικότητα του νόμου έχει υποστηρίξει με παρέμβασή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ενώ υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου τάχθηκαν διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το πλαφόν των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων τέθηκε με τον νόμο 4092/2012 όταν το Επικουρικό Κεφάλαιο λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του.