αποφάσεις-σήμερα-και-αύριο-για-το-mega-η-322691
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.03.2018 | 08:32

Αποφάσεις σήμερα και αύριο για το MEGA –Η διαμάχη με τον ΣΚΑΪ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του MEGA μετά την επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο ΣΚΑΪ στο ΕΣΡ και με την οποία ζητάει να μη συνεχίσει τη λειτουργία του ο σταθμός για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, Δευτέρα, λήγει η προθεσμία που έδωσε το ΕΣΡ στο MEGA προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις του για να αποφύγει το «μαύρο», ενώ τα μέλη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου θα συνεδριάσουν την Τρίτη 13 Μαρτίου για να αποφασίσουν αν θα δεχτούν να συνεχίσει να λειτουργεί ως θεματικό ή αν θα δώσουν εντολή στην Digea να ρίξει το σήμα.

Στην επιστολή του ο ΣΚΑΪ κάνει λόγο για παράνομη λειτουργία του MEGA, καθώς έχει λήξει το τρίμηνο που ορίζει ως προθεσμία ο νόμος για όσους δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό, οπότε και πρέπει να διακοπεί το σήμα τους.

Εφόσον το MEGA, ισχυρίζεται ο ΣΚΑΪ, δεν έκανε χρήση του νόμου 4279/2014 με υπεύθυνη δήλωση για μεταβολή φυσιογνωμίας, πλέον δεν μπορεί καθώς ο συγκεκριμένος νόμος έχει καταργηθεί και έχουν απορριφθεί παρόμοιες αιτήσεις άλλων σταθμών. Επιπλέον, το μεταδιδόμενο πρόγραμμα, αναφέρεται στην επιστολή, δεν πληροί τις προϋποθέσεις θεματικού σταθμού καθώς περιορίζεται σε προβολή επαναλήψεων παλαιότερων σειρών. Τέλος, αναφέρεται ότι στην αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών στο ΣτΕ η διοίκησή του υπογράφει ως ενημερωτικός σταθμός.

Μια διοίκηση η οποία έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν προτίθεται να επενδύσει ή να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το βασικό σημείο της επιστολής είναι αυτό που κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς, όπως καταγγέλλει ο ΣΚΑΪ, ο σταθμός δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στον νόμο, δεν πληρώνει κόστος προγράμματος και πουλά διαφημιστικό χρόνο σε χαμηλές τιμές ζημιώνοντας τον ανταγωνισμό. Ολα αυτά φυσικά θα τα λάβουν υπόψη τους τα μέλη του ΕΣΡ, το οποίο περιμένει απαντήσεις από το αυριανό υπόμνημα του MEGA. Ενα υπόμνημα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αφορά λεπτομέρειες ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου για θεματικό κανάλι, αλλά μια σειρά νομικών επιχειρημάτων που θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ο σταθμός θα πρέπει να μείνει ανοιχτός πατώντας κυρίως πάνω στον όρο «ενεστώσα κατάσταση».

Δηλαδή την κατάσταση στην οποία βρισκόταν κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού και η οποία δεν συνιστά ενημερωτική φυσιογνωμία, καθώς αυτή έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια. Δεν προβλέπεται να κατατεθούν ούτε πλάνα προγράμματος, ούτε αριθμός εργαζομένων, ούτε και σαφής σχεδιασμός για συμμετοχή σε διαγωνισμό θεματικών αδειών. Σε περίπτωση απόρριψης του συγκεκριμένου υπομνήματος οι νομικοί εκπρόσωποι του MEGA θα προσφύγουν άμεσα κάνοντας αίτηση θεραπείας και αναστολής εφαρμογής της απόφασης για το κλείσιμο του σταθμού. Ουσιαστικά θα προχωρήσουν σε προσβολή της απόφασης για αναστολή λειτουργίας προσπαθώντας να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο.