απεβίωσε-ο-εικαστικός-αντώνης-απέργη-433841
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.01.2018 | 10:50

Απεβίωσε ο εικαστικός Αντώνης Απέργης

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός εικαστικός Αντώνης Απέργης.

Επρόκειτο για έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη, ο οποίος με την ίδια ευκολία που ζωγράφιζε πίνακες, δημιουργούσε ευφάνταστα ψηφιδωτά και έφτιαχνε τα σκηνικά μίας θεατρικής παράστασης.

Ο Αντώνης Απέργης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Από το 1958 έως το 1962 σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, μαθητής του Γιάννη Μόραλη και του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου.

Συνέχισε τις σπουδές του, από το 1966 έως το 1970, πάλι με υποτροφία του Ι.Κ.Υ, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Δούλεψε πάνω στη νωπογραφία και το ψηφιδωτό.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές σε διάφορες πόλεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στη Ρώμη, τη Βηρυτό, το Παρίσι και το Σικάγο.

Στην πολύχρονη καριέρα του τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις και βραβεία.

Δίδαξε επί σειρά ετών ζωγραφική (Σχέδιο – Χρώμα – Σύνθεση) σε σχολές Γραφικών Τεχνών και στη σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης των ΤΕΙ Αθήνας.

Πέρα από τα έργα του, ασχολήθηκε με σκηνικά θεάτρου, με εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών εντύπων.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Τράπεζα της Ελλάδος , στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στην Άνδρο, στο Μουσείο Βορρέ, στη συλλογή του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Μουσείο Κοτοπούλη, στο Μουσείο Καλαμάτας και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κηδεία του Αντώνη Απέργη θα γίνει σήμερα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου από το Νεκροταφείο Καθολικών στον Αγιο Λουκά του Περισσού.