απεβίωσε-ο-επιχειρηματίας-αλέξανδρο-98306
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.08.2016 | 19:59

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μπακατσέλος

Πέθανε ο γνωστός επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας Αλέξανδρος Μπακατσέλος σε ηλικία 84 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 5.30μμ, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας.

Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας άφησε την τελευταία του πνοή τα χαράματα.

Σπούδασε στα οικονομικά πανεπιστήμια των Βρυξελλών και της Θεσσαλονίκης και το 1959 ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη την εταιρεία «PYRAMIS ΑΕ». Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία πρωτοστατεί στο εμπόριο εξοπλισμού κουζίνας και μπάνιου με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα με τις δραστηριότητές του στην «PYRAMIS», ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κτηματικής εταιρείας ΔΕΛΦΙΝΙ Α.Ε. Το 1975 μπήκε δυναμικά στο χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρωτοστατεί στην ίδρυση της Τράπεζας Εργασίας μαζί με τον Κώστα Καψάσκη, μετά το θάνατο του οποίου αποχωρεί και γίνεται ένα από τα βασικά ιδρυτικά μέλη και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Εγνατία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που το 2006 εξαγοράστηκε από την MARFIN.

Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος κατά την επιχειρηματική του πορεία διετέλεσε πρόεδρος του ΣΒΒΕ επί δύο θητείας από το 1985 – 1989. Επίσης, ήταν αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1989 ως το 1993 καθώς και πρόεδρος της αθλητικής ομάδας Άρης.

Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος βρέθηκε στο τιμόνι της ΔΕΘ – Helexpo, όπου στη διάρκεια της προεδρίας του πραγματοποιήθηκε το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Το 1996 μαζί με τους Χρήστο Λαμπράκη και Γιώργο Μπόμπολα ίδρυσαν την εκδοτική εταιρεία «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.» που εξέδιδε τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και κατασκεύασε μια υπερσύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη εκτυπωτική και παραγωγική στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς με την ονομασία «Φίλιππος». Οι δύο εφημερίδες κυριάρχησαν στην ενημέρωση της Θεσσαλονίκης ως τα χρόνια της κρίσης και την κατάρρευση του Τύπου. Το κλείσιμο του «Αγγελιοφόρου», χωρίς να καταβληθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στους εναπομείναντες εργαζομένους, σημάδεψε αρνητικά τους μετόχους, ιδιαίτερα όμως τον Α. Μπακατσέλο, που ήταν τοπικός παράγοντας.

Επίσης, υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου και επίτιμος γενικός πρόξενος του Βελγίου στη Βόρεια Ελλάδα. Διετέλεσε και πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του απένειμε τον δεύτερο σε τάξη τίτλο του Πατριαρχείου, ανακηρύσσοντάς τον «Μέγα Άρχοντα Πρωτέκδικο». Επίσης του απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Αν και οι πολιτικές του γνωριμίες και διασυνδέσεις ήταν πολλές, ποτέ δεν εξέφρασε πολιτικές φιλοδοξίες. Διατηρούσε πολύ στενούς φιλικούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη. Επίσης, η πρώτη ξαδέλφη του είναι σύζυγος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ηταν προσωπικός φίλος του αείμνηστου Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας.

Πηγή: http://www.voria.gr/index.php/article/efige-apo-ti-zoi-o-epichirimatias-alexandros-mpakatselos