αντικαπνιστικός-νόμος-θυμωμένοι-7-στο-189516
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.02.2018 | 19:10

Αντικαπνιστικός νόμος: Θυμωμένοι 7 στους 10 για τη μη εφαρμογή του

Θυμωμένοι που δεν εφαρμόζεται η αντικαπνιστική νομοθεσία στην Ελλάδα δηλώνουν επτά στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα για το κάπνισμα στη χώρα μας που διενήργησε τον Ιούλιο του 2017 η ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Οι πολίτες στη χώρα μας θεωρούν ότι το κάπνισμα στα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης συνιστά πολιτιστική υποβάθμιση της χώρας. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση του αριθμού των καπνιστών κατά 27,1% σε διάστημα δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων και των ευκαιριακών καπνιστών. Επίσης, η μείωση στην κατανάλωση των τσιγάρων έχει μειωθεί κατά 49% από το 2007 μέχρι το 2016.

Ο πνευμονολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής των δράσεων SmokeFreeGreece, Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι για πρώτη φορά έχουν αλλάξει οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας. «Το θηρίο άρχισε να τιθασεύεται σε μια χώρα που επί δεκαετίες βρισκόταν στην κορυφή μιας αρνητικά φορτισμένης κατάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

«Θυμός» για το κάπνισμα

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 70% των Ελλήνων νιώθουν θυμό που δεν εφαρμόζεται η αντικαπνιστική νομοθεσία στους δημόσιους χώρους. Το 90% ζητά να ενισχυθεί και να συνεχιστεί η παρέμβαση που γίνεται στα σχολεία.