αντιδράσεις-κατοίκων-για-κατασκευή-447799
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.02.2018 | 16:38

Αντιδράσεις κατοίκων για κατασκευή «Μall» στην Ακαδημία Πλάτωνος

Τις αντιδράσεις κατοίκων και συλλογικοτήτων έχουν προκαλέσει τα σχέδια για τη δημιουργία Μall στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση τους, σημειώνουν: 

Η επιχειρούμενη ιδιωτική επένδυση, από την εταιρία «Artume S.A.», για την κατασκευή ενός ογκώδους εμπορικού κέντρου, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στα όρια του δήμου Αθηναίων με την δυτική Αθήνα, αποτελεί μια παρέμβαση με πολύ μεγάλη εμβέλεια, που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε μια περιοχή πολύ ευρύτερη από τα όρια που επιχειρείται.

Η εταιρία διατείνεται πως η επένδυση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας τόσο κατά την διάρκεια της λειτουργίας του, όσο και στο στάδιο της κατασκευής. Είναι σίγουρο όμως, ότι η κατασκευή του εμπορικού κέντρου θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου και αναψυχής και θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας στην περιοχή. Επιπλέον, η επένδυση θα φέρει όχληση στην περιοχή (κυκλοφοριακή συμφόρηση κλπ) με πιθανή υποβάθμιση της περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους που βρίσκεται πολύ κοντά στο χώρο.

Η κυβέρνηση, μετά την υιοθέτηση της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ορίζει κλιμακούμενο ύψος, σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, προχωρεί στην επανυποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας Προεδρικού Διατάγματος που θα εμπεριέχει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που αφορά στην αλλαγή των όρων δόμησης. Αυτή είναι μια προοπτική που μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Πιστεύουμε ότι η ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση πρέπει να στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η ανάπλαση που προκρίνουμε αφορά κυρίως την δημιουργία αθλητικών, ελεύθερων, κοινωφελών χώρων και εμπορικές χρήσεις συμβατές με το χαρακτήρα της περιοχής.

Η ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, σε συνδυασμό με ελεύθερους χώρους πρασίνου και το προγραμματιζόμενο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών (που έχει χωροθετηθεί στην θέση αυτή), μπορεί να αποτελέσει μια ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα, δηλαδή μια ανάπλαση-δείγμα ενός εντελώς διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση.

«Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι» | Δημοτική Κίνηση Περιστερίου

«Ανάπλαση Αιγάλεω» | Δημοτική Κίνηση Αιγάλεω

«Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» | Δημοτική Κίνηση Ιλίου

«Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» | Δημοτική Κίνηση Χαϊδαρίου

«Αλληλεγγύη – η δύναμή μας» | Δημοτική Κίνηση Αγίων Αναργύρων – Καματερού

«Συμπαράταξη για τον άνθρωπο και την πόλη» | Δημοτική Κίνηση Αγίας Βαρβάρας