ανακαλύψτε-τα-έξι-πιο-όμορφα-χωριά-των-96632
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.08.2016 | 13:13

Ανακαλύψτε τα έξι πιο όμορφα χωριά των Κυκλάδων

Πάλλευκα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής κτήρια, δαιδαλώδη σοκάκια με ζωγραφισμένες λευκές ντάμες, παραδοσιακές αυλές και χρωματιστά λουλούδια, θολωτές καμάρες και μικρές πλατείες με παραδοσιακά καφενεδάκια συνθέτουν τις πιο αγνές και αυθεντικές, κυκλαδίτικες εικόνες. Έξι από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά των Κυκλάδων σας συστήνονται, μέσα από τις ανόθευτες, ακόμα, από τον μαζικό τουρισμό, γραφικές γωνιές τους.

Άνω Μερά, Μύκονος

ano mera mikonos_aftodioikisi

Η Άνω Μερά είναι το μοναδικό χωριό της Μυκόνου και βρίσκεται περίπου 10 λεπτά οδικώς από τη Χώρα. Επισκεφτείτε την για να δοκιμάσετε ντόπια πεντανόστιμα κρέατα στις ταβέρνες της πλατείας και να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής κοπανιστής (τοπικό τυρί) στο ομώνυμο εργαστήρι. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγίας της Τουρλιανής και το μουσείο της, με τα σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια.

Αρτεμώνας, Σίφνος

artemonas sifnos_aftodioikisi

Αμφιθεατρικά χτισμένος 1,5 χιλιόμετρο από την Απολλωνία, ο Αρτεμώνας είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και σύμφωνα με την ιστορία οφείλει την ονομασία του στη θεά Άρτεμη, η οποία λατρευόταν από τους κατοίκους του νησιού. Γεμάτος με δαιδαλώδη πάλλευκα σοκάκια με νεοκλασικά και παραδοσιακά πανέμορφα σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, θα σας χαρίσει αμέτρητες εικόνες με εκπληκτικά τοπία. Σε αυτές, σίγουρα θα συμπεριλάβετε και τη θέα από την περιοχή των ανεμόμυλων, οι ντόπιοι την αποκαλούν Μπέλα Βίστα (δηλαδή καλή θέα), απ’ όπου θα απολαύσετε τον οικισμό του Κάστρου από ψηλά, τα νερά του Αιγαίου καθώς και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η βόλτα σας στον οικισμό θα σας φέρει μπροστά στο σπίτι του Ιωάννη Γρυπάρη (στην ομώνυμη οδό) του σπουδαίου Έλληνα φιλολόγου και τον ανδριάντα του στην αυλή του Δημοτικού σχολείου, αλλά και σε σημαντικές εκκλησίες όπως η Παναγία της Άμμου και η Παναγία του Μπαλή. Στον Αρτεμώνα λειτουργεί κάθε καλοκαίρι η έκθεση λαογραφικού υλικού Ιωάννης Ατσόνιος με τον τίτλο “Εμείς παλιά στα σπίτια μας”, ενώ στην κεντρική πλατεία του κάθε Σεπτέμβριο λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, μιας και η Σίφνος είναι η πατρίδα του μεγάλου δασκάλου της μαγειρικής. Στο χωριό θα βρείτε πληθώρα επιλογών διαμονής και φαγητού καθώς και εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

Λεύκες, Πάρος

lefkes paros_aftodioikisi

Στην ενδοχώρα του νησιού, σε υψόμετρο 250 μ. και σε απόσταση 10 χλμ. περίπου από την Παροικιά, εντοπίζεται το πιο όμορφο, γραφικό και παραδοσιακό χωριό της Πάρου, οι Λεύκες. Διατηρώντας ανέπαφο το παραδοσιακό στοιχείο και χωρίς να έχει επηρεαστεί ακόμα από τον μαζικό τουρισμό του νησιού, ο οικισμός ξεχωρίζει για την αρχοντιά που τον χαρακτηρίζει καθώς και τις αυθεντικές και πανέμορφες κυκλαδίτικες εικόνες που προσφέρει στους επισκέπτες του. Πάλλευκα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής κτήρια, σοκάκια με ζωγραφισμένες λευκές ντάμες, παραδοσιακές αυλές και χρωματιστά λουλούδια σας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο, μακριά από την πολυκοσμία και τον συνωστισμό των πολυσύχναστων περιοχών της Πάρου. Ο κεντρικός δρόμος του οικισμού θα σας οδηγήσει αρχικά στο παραδοσιακό καφενείο των Λευκών στην κεντρική πλατεία και εν συνεχεία στο μαρμάρινο, μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας, από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους του νησιού. Εκεί, θα κάνετε μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο Μαργαρίτα, για να απολαύσετε την homemade λεμονάδα και τα σπιτικά γλυκά παρασκευής των ιδιοκτητών. Οι Λεύκες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού που δημιουργήθηκε τον 16ο αι. από πρόσφυγες της Κρήτης και ντόπιους που κατέφυγαν στην ενδοχώρα του νησιού για να προσταευτούν από τις επιθέσεις των πειρατών, με την ονομασία Ύρια. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, από το χωριό ξεκινάει βυζαντινό μονοπάτι 7 χλμ. που οδηγεί στον οικισμό Πρόδρομος.

Άνω Σύρος, Σύρος

ano siros_aftodioikisi

Τα παλιά χρόνια, εδώ βρισκόταν το Κάστρο του νησιού, με μύθους και ιστορίες να παραμένουν ζωντανοί στο πέρασμα των καιρών. Η Άνω Σύρος, χτισμένη πάνω σε λόφο, με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς τον Σαν Τζώρτζη, στην κορυφή του, αποτελεί μεσαιωνικό οικισμό που έως και σήμερα κατοικείται κυρίως από καθολικούς. Μερικά από τα βασικά αξιοθέατα του οικισμού είναι η Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού –που αποτελούν μάλιστα τις μοναδικές ορθόδοξες της Άνω Σύρου– η Μονή των Ιησουιτών με την εκκλησία της Παναγίας της Καρμήλου και φυσικά το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη που συνδέεται με την περιοχή λόγω καταγωγής. Εδώ, τα στεγάδια –κοινώς σοκάκια– θα σας παρασύρουν σε έναν ποδαρόδρομο που δεν θα θέλετε να τελειώσει. Μικρά σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο, λιλιπούτεια μπαλκόνια και μικρογραφίες πλατειών συνθέτουν ένα άκρως γοητευτικό σκηνικό.

Απείρανθος, Νάξος

apeiranthos naxos_aftodioikisi

Κυκλαδίτικα μαρμαρόστρωτα καλντερίμια με θολωτές καμάρες, ενετικοί πύργοι, όμορφα παλιά διώροφα σπίτια, ενδιαφέροντα μουσεία και μικρές πλατείες με παραδοσιακά καφενεδάκια συνθέτουν το προφίλ του διασημότερου ορεινού χωριού της Νάξου, 32 χλμ. από τη Χώρα. Χτισμένο σε υψόμετρο 650 μ., “τ’ Απεράθου” –όπως αποκαλούν το χωριό οι Ναξιώτες– διατηρεί αναλλοίωτο το τοπικό χρώμα και την ιδιότυπη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του από την εποχή της ενετοκρατίας. Η Απείρανθος φημίζεται για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, το κρασί και την κουζίνα της, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων της, το οποίο παραπέμπει στην κρητική διάλεκτο. Στην είσοδο του χωριού θα σας υποδεχτεί ο εντυπωσιακός και καλοδιατηρημένος πύργος του Ζευγώλη (του 17ου αιώνα), ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε βράχο. Από εδώ θα ξεκινήσει η βόλτα σας στα καλντερίμια του χωριού, για να καταλήξετε στην “πλάτσα”, την κεντρική πλατεία με τα καφενεία. Την προσοχή σας θα τραβήξουν επίσης η εκκλησία της Παναγιάς της Απειραθίτισσας (του 18ου αιώνα), που είναι μία από τις μεγαλύτερες του νησιού, και ο πύργος του Μπαρδάνη (17ος αιώνας). Στην Απείρανθο βρίσκεται η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, η Βιβλιοθήκη Νίκου Νικ. Γλέζου, καθώς κι ένας γυναικείος συνεταιρισμός παραδοσιακής τέχνης, απ’ όπου θα ψωνίσετε όμορφα υφαντά και εργόχειρα. Δείγμα της πολιτισμικής άνθησης του χωριού αποτελούν τα πέντε μουσεία του: το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. +30 22850 61725), με ευρήματα κυρίως της πρωτοκυκλαδικής περιόδου, το Γεωλογικό Μουσείο, με πάνω από 2.500 σπάνια πετρώματα από τη Νάξο και τις Κυκλάδες, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με αξιόλογες συλλογές δειγμάτων από την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, το Λαογραφικό με ενδιαφέροντα εκθέματα λαϊκής τέχνης, καθώς και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών, στο οποίο εκτίθενται έργα 75 Απεραθιτών εικαστικών αλλά και καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα.

Πύργος, Σαντορίνη

pirgos Santorini_aftodioikisi

Χωριό-κόσμημα, πόλος έλξεως για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που αναζητούν την ηρεμία, τη φυσική ομορφιά και την ποιότητα σε καθετί. Ο Πύργος, που απέχει περίπου 5-10 λεπτά οδικώς από τα Φηρά, είναι σίγουρα το πιο αγαπητό χωριό του νησιού. Το 1800 υπήρξε πρωτεύουσα της Σαντορίνης, ενώ σήμερα κατορθώνει, μέσα από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τις καμπύλες και τα πανέμορφα σοκάκια, τα ασβεστωμένα στενά και τα άπειρα εκκλησάκια με τους “ζωγραφιστούς” τρούλους, να διατηρήσει αναλλοίωτη την αίγλη του παρελθόντος. Αξίζει να επισκεφθείτε τόσο την Κάναβα Δρόσου-Χρυσού, που μέσα από γλαφυρές αναπαραστάσεις σάς μεταφέρει στη “Σαντορίνη που έφυγε”, όσο και το Καστέλι, στην κορυφή του λόφου. Πάνω από τον Πύργο υψώνεται ο Προφήτης Ηλίας, η ψηλότερη κορυφή του νησιού. Εάν θέλετε να απολαύσετε την ομορφότερη θέα του νησιού, απλώς επισκεφθείτε τον!

Πηγή: greekguide.com