αυτές-είναι-οι-περιοχές-υψηλού-κινδύν-93798
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.12.2017 | 13:40

Αυτές είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Οι ζώνες υψηλού κινδύνου πλημμύρας στην Κεντρική Μακεδονία παρουσιάζονται στους χάρτες των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας λεκανών απορροής ποταμών υδατικού διαμερίσματος της Κεντρικής Μακεδονίας, που συντάχθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός του 2017 και ύστερα από το στάδιο της διαβούλευσης βρίσκονται στο στάδιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης και έγκρισης.

Σύμφωνα με τους χάρτες αυτούς (http://floods.ypeka.gr/index.php/xartes-kindynoy/kent-makedonia-gr10), στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, οι οποίες καθορίστηκαν στο πλαίσιο σχετικής προκαταρκτικής αξιολόγησης, περιλαμβάνονται η παραθαλάσσια ζώνη της περιοχής του Αγίου Νικολάου, η χαμηλή ζώνη λεκανών των ρεμάτων Ν. Μουδανιών, Αγ. Μάμα και βόρειου τμήματος της χερσονήσου Κασσάνδρειας Χαλκιδικής, η χαμηλή ζώνη της λεκάνης ρέματος Ν. Ηράκλειας – Ν. Καλλικράτειας, η παραθαλάσσια ζώνη Επανομής, η χαμηλή ζώνη περιοχή Ξηροποτάμου της λεκάνης της λίμνης Βόλβης, ο κατάντη ρους του ποταμού Χαβρία, αλλά και η χαμηλή ζώνη των λεκανών της περιφερειακής τάφρου Τ66 και των ποταμών Λουδία, Αξιού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της πρώην λίμνης Αρτζάν, και του ποταμού Γαλλικού, οι παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Δοϊράνης, η χαμηλή ζώνη της λεκάνης των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και η χαμηλή ζώνη του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και του ρέματος Ανθεμούντα.

Ο σχετικός χάρτης μέγιστης πιθανής επίπτωσης πλημμύρας (http://thyamis.itia.ntua.gr/egyFloods/gr10/P08/EL10_Vulnerability_T1000.JPG) παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη από τις κατά τόπους τεχνικές υπηρεσίες στον σχεδιασμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κατά προτεραιότητα. Νωρίτερα οι σχετικοί χάρτες παρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη σε ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη, η ενότητα της Θεσσαλονίκης, με μεγάλα ποτάμια και λίμνες, αλλά και πολλούς χειμάρρους που τη διασχίζουν, έχει σημαντικό ποσοστό γης που ανήκει σε κάποια ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας. Ωστόσο, στον χάρτη που παρουσιάστηκε, η περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού που επλήγη από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2016 είναι εκτός των επικίνδυνων ζωνών. Τέτοιου είδους στοιχεία, θα πρέπει συνεπώς να ενσωματώνονται στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.

«Μπορεί ο Δήμος Θερμαϊκού και πάλι να μη φαίνεται να ανήκει σε ζώνες υψηλού κινδύνου όμως η περιοχή είχε εκτεταμένες καταστροφές. Φαίνεται λοιπόν ότι αν μια περιοχή χτυπηθεί από τεράστιες ποσότητες νερού όπως, για παράδειγμα, η περιοχή Θερμαϊκού πέρσι, με ποσότητες της τάξης των 330 χιλιοστών νερού σε 30 με 40 ώρες, τη στιγμή που το μέσο ετήσιο ύψος βροχής στη Θεσσαλονίκη είναι γύρω στα 500 με 600 χιλιοστά, αυτή η περιοχή κινδυνεύει, ακόμη και αν δεν βρίσκεται δίπλα σε ζώνες υψηλού κινδύνου και κανένα αντιπλημμυρικό δεν μπορεί να απορροφήσει τις ποσότητες του νερού χωρίς αστοχίες και καταστροφές» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μαμαρίκας, τόνισε ότι το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να μελετήσουν όσα περιλαμβάνονται σε αυτό και να στείλουν τη δική τους συμβολή.

Στο μεταξύ, σε παρεμβάσεις για την άμεση αποκατάσταση ζημιών που σημειώθηκαν κατά τις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου προχωρούν οι φορείς της πολιτικής προστασίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος των παρεμβάσεων αυτών που έχουν επείγοντα χαρακτήρα είναι να αποσοβηθεί ο κίνδυνος δεύτερης πλημμύρας, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής της αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, τα σημεία στα οποία είχε δημιουργηθεί πρόβλημα στις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου ήταν οι περιοχές των Δήμων Χαλκηδόνας και Δέλτα και ιδιαίτερα το ρέμα Βαρδαρόβαση που εκβάλει στον ποταμό Αξιό. Παράλληλα καθαρισμοί χρειάζεται να γίνουν σε όλα τα ποτάμια που είναι στο Δέλτα του Αξιού, του Αλιάκμονα, του Λουδία και του Γαλλικού, καθώς αρκετές φορές έχουν δημιουργηθεί προβλήματα λόγω του μεγάλου όγκου νερού που συγκεντρώνουν, χωρίς ωστόσο αυτό να αφορά κατοικημένες περιοχές. «Καθαρισμοί μπορούν να γίνουν ακόμη στην περιφερειακή τάφρο και το ρέμα Δενδροποτάμου καθώς και στο ρέμα του Ανθεμούντα, ωστόσο τα ζητήματα αυτά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της τεχνικής υπηρεσίας καθώς η πολιτική προστασία παρεμβαίνει όταν προκύψουν προβλήματα» προσθέτει ο κ. Στεργιάδης.

Σε ό,τι αφορά την Ημαθία, ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας της αντιπεριφέρειας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι υπηρεσίες εστιάζουν την προσοχή τους στα πλημμυρισμένα ποτάμια, όπου γίνονται ενέργειες καθαρισμού της κοίτης και ενίσχυσης των αναχωμάτων. Ειδικότερα, γίνονται ενέργειες στον παραπόταμο του Αλιάκμονα που φέρει την ονομασία Κρασοπούλι και σύμφωνα με τον κ. Μπαρμπαρούση, μεγάλο τμήμα του δεν έχει καθαριστεί ποτέ, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σήμερα «εικόνα ζούγκλας». Παρεμβάσεις γίνονται ακόμη στον ποταμό Λουδία, την Τάφρο 66 όπου πρέπει να καθαριστούν οι γέφυρες ώστε να μην συγκεντρώνονται εκεί φερτά υλικά, το Μέγα Ρέμα και τα ρέματα Κουτίχα, Στενημάχου και Τριλόφου καθώς και στα δύο αποστραγγιστικά που έσπασαν στις Τάφρους Αγκαθιάς και Βεργίνας Παλατιτσίων. «Πέραν των επειγουσών ενεργειών, για τα ίδια έργα έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί για την πλήρη αντιπλημμυρική τους θωράκιση και επίκειται η υλοποίησή τους από το 2018» προσθέτει.

Στην Πέλλα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, Χρήστος Μπιμπίτσος, η υδατογραφία της περιοχής είναι έντονη και ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που γίνεται αφορά τα ρέματα και τους χειμάρρους της ορεινής Αλμωπίας Ένα δεύτερο έργο δρομολογείται στον ποταμό Εδεσσαίο ενώ ολοκληρώνεται μια ακόμη σημαντική παρέμβαση επί της παλαιάς εθνικής οδού στα Γιαννιτσά.

«Σωστικές παρεμβάσεις, μετά τις έντονες πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου, γίνονται στο Δήμο Πέλλας που δέχτηκε πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, στην παλαιά εθνική οδό και σε τμήματα της εθνικής οδού προς την Έδεσσα, στην περιοχή της Σκύδρας και σε κάποια σημεία στην ανηφόρα της Έδεσσας, προς Άγρα και Φλώρινα, αλλά και στην περιοχή της Αλμωπίας, από όπου κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών» προσθέτει ο κ. Μπιμπίτσος. Ο ίδιος συνιστά μεγαλύτερη προσοχή στους οδηγούς που κινούνται ιδιαίτερα στις λεγόμενες “ιρλανδικές διαβάσεις”. Αυτές υπολογίζονται σε περισσότερες από 50 στην περιοχή της Αλμωπίας και εγκυμονούν κινδύνους, όταν ανέβει η στάθμη των υδάτων, καθώς μπορεί να παρασυρθούν από ορμητικά νερά τα οχήματα που περνούν το δρόμο πάνω από το ποτάμι.

Σε ό,τι αφορά την Πιερία, ο κ. Στεργιάδης επισημαίνει ότι σωστικές παρεμβάσεις γίνονται στα ρέματα του Βαρικού και της Νέας Εφέσου καθώς και στην παραλία της Κατερίνης, αλλά και σε μικρά ρέματα που εκβάλλουν στην παραλία. Στο Κιλκίς, πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου που κατακλύστηκαν από νερό, ενώ προβλήματα δεν υπήρξαν αυτή τη φορά στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών και Χαλκιδικής.