αεπι-καλείται-να-πληρώσει-εκατομμύρι-54544
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.03.2017 | 17:23

ΑΕΠΙ: Καλείται να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ σε δημιουργούς

Νέο «χτύπημα» έρχεται για τη διοίκηση της ΑΕΠΙ αφού, με δικαστική απόφαση που εκκρεμούσε από το 1997, καλείται να πληρώσει αναδρομικά ένα μεγάλο ποσό στους δικαιούχους δημιουργούς (25-35 εκ. ευρώ). Η απόφαση επιβάλλει και τη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του tvxs.gr.

Η απόφαση του εφετείου δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Πρώτον, δημιουργεί την άμεση ανάγκη τοποθέτησης επιτρόπου και δεύτερον υποδεικνύει στον νομοθέτη την προσθήκη διάταξης που να δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στους δημιουργούς, αφού σύμφωνα με το εφετείο πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις.

Το εφετείο έκρινε πως:

Α. Θεωρεί ως καταχρηστική προμήθεια πάνω από:

-18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα αντί για 25% που έχει μέχρι σήμερα η ΑΕΠΙ και

-24% στη δημόσια εκτέλεση αντί για 37,5%

Το κρίσιμο είναι ότι η απόφαση ανατρέχει τουλάχιστον από το έτος 2003, επομένως η ΑΕΠΙ οφείλει να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς για όλα τα έτη από το 2003 μέχρι σήμερα, ποσό το οποίο υπολογίζεται χονδρικά στα 30 εκ. ευρώ.

Β. Αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική

-την παράλειψη λογοδοσίας αναλυτικά για τα έσοδα και τα έξοδα ανά κατηγορία δικαιώματος

-τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την κοινοποίηση της απόφασης, οι δημιουργοί θα πρέπει να συμμετέχουν στις παραπάνω αποφάσεις και η ΑΕΠΙ οφείλει να παρέχει αναλυτική λογοδοσία.