196-χρόνια-από-την-απελευθέρωση-της-καλα-52866
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.03.2017 | 12:50

196 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας παρουσία Προκόπη Παυλόπουλου

Συμπληρώνονται φέτος 196 χρόνια από τις 23 Μαρτίου 1821, ημέρα κατά την οποία η Καλαμάτα απελευθερώθηκε πρώτη από τον τουρκικό ζυγό, ξεκινώντας ουσιαστικά την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο δήμος Καλαμάτας θα εορτάσει την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες (Βέργα και Ελαιοχώρι) και κορυφώνονται σήμερα Πέμπτη με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην περιοχή και τη συμμετοχή τους στις επετειακές εκδηλώσεις. 

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, τη βουλή θα εκπροσωπήσει η Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη ενώ υπάρχει πιθανότητα να παραερεθεί και ο πρώην προθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης του 1821 από την Καλαμάτα, ξεκινούν στις 3.20 το μεσημέρι με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας, ενώ πέντε λεπτά μετά αναμένεται η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μεταφέρει τη φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Αργότερα θα γίνει η άφιξη της σημαίας της Επανάστασης στην πλατεία, η αφή του βωμού και η έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης.

Στις 3.35 αναμένεται να αφιχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πέντε λεπτά μετά ξεκινά η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 4 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21 και τον πανηγυρικό της ημέρας θα διαβάσει ο καθηγητής Γεώργιος Ανδρειωμένος, αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών και την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 4.20 μ.μ. αρχίζει η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας. Στις 5 μ.μ. σειρά έχει η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.

Λίγο αργότερα, στις 5.30 μ.μ. στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας θα γίνει η υποδοχή του εκπροσώπου της κυβέρνησης και των αρχών και θα γίνει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

* Το Σάββατο 18 Μαρτίου, στη Βέργα, στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στο Αλμυρό και στο ξενοδοχείο “Messinian Bay”, στις 7 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Δρόμοι μπαρουτιού”, που οργανώνει ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, στη Μονή Μαρδακίου, στις 8 το πρωί, θα τελεστεί όρθρος και θεία λειτουργία και στις 11 θα γίνει η εκδήλωση “Συμβολή των αγωνιστών της περιοχής Αλαγονίας στον Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία του 1821”. Την οργανώνουν τα Τοπικά Συμβούλια και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και Πηγών.

Στο Ελαιοχώρι, στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων Γιαννιτσάνων, κατά τον Αγώνα του 1821, από την Ομάδα Νέων “Η Δημιοβίτισσα”.