υπεσ-η-ιδιωτικοποίηση-της-τοπικής-αυτ-471867
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 19.04.2018 | 16:50

ΥΠΕΣ: Η ιδιωτικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η «αγωνία» Μητσοτάκη

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο φόντο της ομιλία του στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, εξαπολύει με ανακοίνωση του, το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΝΔ για τη θέση του κατά της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνει τον «βαθιά αντιμεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του κόμματος» καθώς και τη θέση του για την είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα των δήμων, αναφέροντας ότι αποτελεί: «Επίθεση που στρέφεται κυρίως εναντίον των περίπου 130 χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και των εργαζομένων στους δήμους».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του, το ΥΠΕΣ αναφέρει:

“Από το βήμα του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τον βαθιά αντιμεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του κόμματός του, «επικηρύσσοντας» την απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα που μπορεί να εκφράσει με τον πιο γνήσιο τρόπο την λαϊκή ετυμηγορία. Και κάνοντάς το αυτό, εχθρεύεται κάθε έννοια σύνθεσης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας, διεκδικώντας τον ρόλο του κύριου εκφραστή μιας αυστηρά μονοπαραταξιακής λογικής, η οποία αντιμετωπίζει τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ως το «μακρύ χέρι» κομμάτων και κυβερνήσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Η «επίθεση φιλίας» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει, εκτός από τα λόγια και μια έμπρακτη πτυχή σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη: τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας επί των ημερών του, τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων και, πρόσφατα, την άποψη ότι πρέπει να παραμείνει η σχέση 1 – 5 στις προσλήψεις/αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Με αυτή την πολιτική «προίκα» η Νέα Δημοκρατία θέλει, υποτίθεται, να ισχυροποιήσει την υποστελεχωμένη Αυτοδιοίκηση και να πετύχει, δήθεν, την αποκέντρωση.

Αποκέντρωση και αναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων στις καλένδες είναι η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με απόδειξη την άρνησή της να ανοίξει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, που είναι αναγκαία προϋπόθεση προόδου σε αυτά τα ζητήματα.

Βασική αγωνία της τοποθέτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν, τελικά, η προώθηση των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα από θέση αρχής και η αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες, η οποία συνδυάστηκε με μια – προσβλητική για την έννοια της αλήθειας – ευθεία επίθεση στη διαδικασία του ΑΣΕΠ για τις χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Μια επίθεση που στρέφεται κυρίως εναντίον των περίπου 130 χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και των εργαζομένων στους δήμους.

Με αυτή την ακραία και αγοραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ελπίδα, ούτε η χώρα συνολικά. Ο «φάρος» του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί, τελικά, το καράβι της Αυτοδιοίκησης στα βράχια της ξεπερασμένης διακυβέρνησης των προηγούμενων δεκαετιών με τη διαπλεκόμενη μοιρασιά μεταξύ εκείνων που «ξέρουν καλύτερα»”