χριστοφιλοπούλου-χιλιάδες-οι-προσλή-251312
ΔΗΜΟΣΙΟ | 29.07.2013 | 16:29

Χριστοφιλοπούλου: Χιλιάδες οι προσλήψεις εντός του 2013

Πάνω από 4.000 προσλήψεις, όσες δηλαδή οι απολύσεις με βάση τον κανόνα 1 προς 1, συν το ποσοστό των συνταξιοδοτήσεων θα γίνουν στο Δημόσιο εντός του 2013. Αυτό προανήγγειλε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Κάθε χρόνο λοιπόν,  υπάρχει δυνατότητα προσλήψεων με δύο τρόπους: με τον κανόνα 1 προς 1 και με τον κανόνα 1 προς 5. Οπότε, επιπλέον από τις 15000 προσλήψεις, έχουμε και τη δυνατότητα μίας πρόσληψης για πέντε συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο.  Δηλαδή, μέχρι τέλος του 2013 θα μπορούμε να προκηρύξουμε προσλήψεις, οι οποίες προκύπτουν από το άθροισμα του ποσοστό προσλήψεων προς τις συνταξιοδοτήσεις και από τις 4000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι  τον περασμένο Μάιο ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν και άνω των 7.000 προσλήψεων εντός του 2013 ή το πολύ στις αρχές του 2014,  από τους πάνω από 10.000 διοριστέους του ΑΣΕΠ, καθώς οι 3 με 3.500 εμπίπτουν στην αναλογία 1 προς 5 ενώ οι υπόλοιποι θα προέλθουν από το 1 προς 1 των 4.000 απολύσεων.

Παράλληλα η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι «η δουλειά μας δεν είναι εύκολη. Είναι δύσκολη. Κάποιος όμως πρέπει να κάνει και τα δύσκολα σε αυτή τη χώρα. Αρκεί να τα κάνει με δικαιοσύνη και τρόπο αδιάβλητο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην κινητικότητα στο Δημόσιο Τομέα, η κ. Χριστοφιλοπούλου, εκτίμησε ότι εξυπηρετεί τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης και δεν αφορά ούτε σε αποχωρήσεις, ούτε σε προσλήψεις.

«Θέλουμε μια διοίκηση που να εξυπηρετεί τον πολίτη. Αυτός είναι ο στόχος της διαδικασίας “διαθεσιμότητας – κινητικότητας” των δημοσίων υπαλλήλων. Να αντιστοιχίζονται, δηλαδή, τα πλεονάσματα με τα κενά και να μετακινείται το ανθρώπινο δυναμικό, κατ’ εξοχήν στους φορείς πρώτης γραμμής, εκεί όπου ταλαιπωρείται ο πολίτης. Αξιολογούνται οι δομές, αναδιοργανώνεται η δημόσια διοίκηση και μέσα από την κινητικότητα επανατοποθετείται το ανθρώπινο δυναμικό βάσει των πραγματικών αναγκών της διοίκησης. Όλες οι τοποθετήσεις θα πραγματοποιούνται από τριμελή επιτροπή της οποίας προεδρεύει στέλεχος του ΑΣΕΠ. Οι περιπτώσεις της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων οφείλουν να είναι οι τελευταίες οριζόντιες παρεμβάσεις», επισήμανε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Όπως σημείωσε άμεσα θα έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, μέσα από τα οποία θα υπάρξει σαφής εικόνα για το πόσοι υπάλληλοι και ποιες ειδικότητες λείπουν και που υπάρχουν ειδικότητες που πλεονάζουν.

«Με την αξιοποίηση των οργανογραμμάτων και των πλάνων στελέχωσης, το Δημόσιο αναδιαρθρώνεται, σε μια οργανωμένη, ιεραρχικά και διοικητικά, πυραμίδα. Προχωράμε σε στοχευμένες δράσεις, εφαρμόζοντας αυτονόητες αρχές του μάνατζμεντ είτε αυτές αφορούν το δημόσιο, είτε του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των αποχωρήσεων υπογράμμισε ότι  αυτές θα προκύψουν από τις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, τις πειθαρχικά ελεγχόμενες υποθέσεις, το πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων, τις καταργήσεις φορέων και σε μικρότερο ποσοστό από την κινητικότητα.

Τέλος χαρακτήρισε ορθό τον τρόπο συγκρότησης των οργανογραμμάτων των Υπουργείων μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και όχι με νόμο ή με Υπουργική Απόφαση, σημειώνοντας ότι η «διαδικασία που ακολουθούμε προβλέπεται από το Σύνταγμα και είναι κανόνας στη Διοίκηση από το 1974 και μετά. Δεν είναι κάτι καινοφανές».