ΧΑΔΑ: Έκλεισαν 141, παραμένουν 108

Τα εύσημα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Γιάνες Ποτότσνικ έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για το έργο που επιτελεί η κυβέρνηση στο θέμα του κλεισίματος των παράνομων χωματερών αλλά και γενικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων, κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν Γιάννης Ραγκούσης και Τίνα Μπιρμπίλη από το Νοέμβριο του 2010 έχουν  ήδη κλείσει 141 από τους 249 ΧΑΔΑ που ήταν εν λειτουργία και 48 από τους 156 που ήταν ενεργοί τον περασμένο Ιανουάριο κατά την προηγούμενη συνάντηση των δύο υπουργών με τον Επίτροπο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου δόθηκε διορία στη χώρα μας να έχουν κλείσει όλοι μέχρι το καλοκαίρι  (για να διαβάσετε σχετικό θέμα κάντε κλικ εδώ).

Μάλιστα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι εφόσον συνεχίζονται τέτοιοι ρυθμοί υλοποίησης, τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ δεν θα επιβληθούν, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΣΑΗΔ θα έχουν θετική επίδραση στην προσπάθεια της Ελλάδας να υλοποιήσει τις αναγκαίες υποδομές ανακύκλωσης, επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε αναφορά έγινε και στην πρόοδο της προετοιμασίας για την υλοποίηση των έργων που θα δώσουν την οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με παράλληλη προώθηση εκτεταμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης (βλ. σχετικό θέμα κάνοντας κλικ εδώ).

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη που έδωσε την ίδια ημέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον χαιρέτισε «το σοβαρό έργο» που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο την παύση λειτουργίας εκατοντάδων παράνομων χωματερών ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα πίσω σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ