βρέθηκε-η-χρυσή-τομή-κυβέρνησης-και-με-303369
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.03.2011 | 19:52

Βρέθηκε η χρυσή τομή κυβέρνησης και μεταναστών-απεργών πείνας

Σταμάτησαν την απεργία πείνας οι μετανάστες του Μεγάρου Υπατία, αλλά και αυτοί του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μετά την αποδοχή της νέας βελτιωμένης πρότασης της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση όλων όσοι διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα για περισσότερα από οκτώ χρόνια (από δώδεκα που ήταν η αρχική πρόταση), ενώ οι υπόλοιποι εντάσσονται σε επ’ αόριστον καθεστώς ανοχής (από 6+6 μήνες).

Η πρόταση μεταφέρθηκε στους απεργούς από τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, την υφυπουργό Εργασίας Άννα Νταλάρα και το γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ΥΠΕΣ Ανδρέα Τάκη σε συνάντηση που είχαν στο κτήριο της ΓΣΕΕ, παρουσία του προέδρου της Συνομοσπονδίας Εργατών Γιάννη Παναγόπουλου και μελών τής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.

Πέραν αυτού, οι μετανάστες αποκτούν επίσης άδεια εργασίας και έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους και να επιστρέφουν στην Ελλάδα. Όπως εκτιμάται, περίπου 100 από τους απεργούς πείνας θα νομιμοποιηθούν άμεσα, ενώ σημειώνεται πως το δικαίωμα νομιμοποίησης μετά οκτώ έτη στην Ελλάδα θα θεσμοθετηθεί για το σύνολο των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα.

Διευκρινίσεις Ραγκούση

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε πως «εξηγήσαμε στους απεργούς πείνας ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και ότι έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας μας για να δεχθεί επιπλέον αριθμό μεταναστών».

Λίγο αργότερα μιλώντας στους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΣ ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πόσο θα μειωθεί ο χρόνος παραμονής στην Ελλάδα των 12 ετών που, όπως προβλέπει ο νόμος 3907 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δίνει τη δυνατότητα στο μετανάστη να καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Πρόσθεσε δε ότι στο εξής η όποια νομιμοποίηση θα λειτουργεί εξατομικευμένα και όχι μαζικά. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι
θα ισχύσουν οι 6 μήνες και η ανανέωση τους για άλλους 6 ή και περισσότερο αλλά η κάθε περίπτωση μεταναστών που θα θέλουν να κάνουν χρήση του καθεστώτος ανοχής θα εξετάζεται από την αστυνομία και με την έγκρισή της θα ανανεώνεται ή όχι η άδεια.

Οι άλλες δηλώσεις

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κάθε έναν απεργό πείνας, που έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τέλος, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τους μετανάστες, Άννα Νταλάρα σημείωσε: «Μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων. Προτείναμε λύση ασφάλειας για όλους τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναστολή απομάκρυνσης, τη δυνατότητα ανανέωσης του καθεστώτος ανοχής, τη δυνατότητα μετακίνησης, τη μείωση των ενσήμων, στην οποία ήδη έχει προχωρήσει το υπουργείο μας, καθώς και ρυθμίσεις για όσους έχουν εκπέσει της νομιμότητας».

 

Για την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ μετά τη λήξη της απεργίας:

http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/10516