το-βραχυκύκλωμα-στις-ιδιωτικοποιή-66060
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 19.01.2017 | 12:40

Το «βραχυκύκλωμα» στις ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων του επιτρόπου Ενέργειας

Όλο το φάσμα των ενεργειακών θεμάτων αναμένεται να τεθεί στις συναντήσεις που θα έχει από σήμερα στην Αθήνα ο επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Με δεδομένο ότι τα θέματα του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων είναι στην ατζέντα της αξιολόγησης ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναμένεται να τονίσει ότι κινείται εντός προγραμμάτων και χρονοδιαγραμμάτων.

Τα ζητήματα με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, των δημοπρασιών ηλεκτρισμού τύπου ΝΟΜΕ, που συνδέεται με τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά, που ζητούν οι Θεσμοί είναι κεντρικά στην ατζέντα. Ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι δεν υπάρχουν προσκόμματα κι ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα. Ωστόσο, αναπόφευκτα τίθεται και το ζήτημα της ΔΕΗ όπου λόγω του ότι πέρασε τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα έχει βρεθεί να δίνει διασφαλίσεις στις τράπεζες κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέας γραμμής ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι μετά τις συζητήσεις με τις συστημικές τράπεζες συμφωνήθηκε να δοθούν πρόσθετες διασφαλίσεις για τη διατήρηση των χρηματοδοτήσεων γεγονός που δυσκολεύει περαιτέρω την εταιρία. Σημειώνεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο του υφιστάμενου Κοινοπρακτικoύ Ομολογιακού Δανείου με τις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε 1,476 δισ. στις 31.12.2016 και η λήξη του δανείου είναι τον Απρίλιο του 2019.

Επίσης, το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για διατήρηση σημαντικών ποσοστών σε εταιρίες ενεργειακού χαρακτήρα αναμένεται να τεθεί.  Εδικά αυτό αφορά τη ΔΕΗ όπου τα εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον της εταιρίας τίθενται επί τάπητος. Ο λόγος είναι ότι η εταιρία διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά παρά το γεγονός ότι στο μνημόνιο είχε συμφωνηθεί να υπάρξουν ρυθμίσεις για μείωση της διείσδυσής της στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο του ΛΑΓΗΕ, με το μερίδιο της ΔΕΗ να καταγράφεται σε 89,83%, ενώ ο στόχος ήταν για μείωση του μεριδίου αγοράς της Επιχείρησης 87,24% στο τέλος του 2016.

Ειδικότερα, το μερίδιο αγοράς της ήταν 59,67% στη Χαμηλή Τάση, 18,82% στη Μέση και 11,34% στην Υψηλή, καταγράφοντας έτσι αύξηση κατά 1,17% σε σχέση με το Νοέμβριο. Στο φόντο αυτό υπάρχουν προτάσεις συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες.