βουλή-στοιχεία-για-αριθμό-δημοσίων-υπ-63712
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.01.2017 | 21:29

Βουλή: Στοιχεία για αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, μετακλητούς, προσλήψεις

Για «απόπειρα της πολιτικής παραπλάνησης», από πλευράς ΝΔ, ως προς το θέμα της  «διόγκωσης του κράτους», έκανε λόγο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη στη Βουλή, παραθέτοντας στοιχεία που, σύμφωνα με την ίδια, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, σημεία της ομιλίας της:

«Πρώτο ερώτημα: Πώς από 690.425 υπαλλήλους τον Οκτώβριο του 2015 το σύνολο των υπαλλήλων όλου του δημοσίου τομέα (συν ΝΠΙΔ) ανήλθε τον Οκτώβριο του 2016 σε 697.226;

Απάντηση: Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είστε καλά διαβασμένοι.

Ο αριθμός του τακτικού προσωπικού του δημοσίου, εκτός των Ν.Π.Ι.Δ. δεν εμφανίζει αύξηση, αλλά μείωση κατά 2.195 υπαλλήλους.

Οι συνολικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016, ανέρχονται σε 8.215.

Από αυτές, οι 1.304 αφορούν προσλήψεις σε εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.

Επιπλέον, 501 είναι προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α..

Σύμφωνα με τον Νόμο, οι διορισμοί σε εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα δεν υπολογίζονται στον κανόνα 1 προς 5, 1 προς 4 για φέτος και 1 προς 3 για του χρόνου.

Ως εκ τούτου, η αναφορά περί αύξησης του προσωπικού παρά τον κανόνα 1 προς 5 είναι ψευδής.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση στο συνολικό έκτακτο προσωπικό του δημοσίου ανέρχεται στα 5.095 άτομα.

Η αύξηση του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 2.111 άτομα, από τους οποίους οι 1.781 εντοπίζονται σε φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Οι υπόλοιποι 2.954 εργαζόμενοι αφορούν σε υπηρεσίες που εκτελούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να ρωτήσω τώρα εγώ με τη σειρά μου, τι θα έπρεπε λοιπόν να πράξουμε κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;

Να μην τους προσλάβουμε; Ή μήπως να τους απολύσουμε;

Πάμε σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ζήτημα που εμείς, σε αντίθεση με εσάς, όσο κυβερνούσατε, έχουμε όλη την καλή θέληση και διάθεση να ανοίξουμε για συζήτηση.

Αριθμός των μετακλητών:

Έως και την 31 Οκτωβρίου 2016 ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ήταν 2099 και αφορά το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων του Κράτους.

Από αυτούς μόνο οι 885 υπάγονται σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς.

Οι υπόλοιποι 1.214 αφορούν μετακλητούς σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και μετακλητούς υπαλλήλους σε βουλευτές και υπηρεσίες της Βουλής.

Τον Νοέμβριο λόγω του ανασχηματισμού ο αριθμός μειώθηκε, ενώ τον Δεκέμβριο πάλι εξαιτίας του ανασχηματισμού αναμένεται να παρουσιάσει μικρή αύξηση, αλλά όχι όπως το περιγράφετε.

Κανείς δεν νομιμοποιείται να μιλά για «δικά μας παιδιά» ή «στρατό κομματικών».

Πού στηρίζεστε, όμως, και μιλάτε για αύξηση των μετακλητών;

Νομίζω πως, απλώς, στηρίζεστε στα δικά σας τερτίπια.

Γιατί, εσείς δεν καταγράφατε το σύνολο των μετακλητών.

Για την ακρίβεια δεν καταγράφατε ούτε το 1/3 αυτών από αυτούς που πραγματικά ήταν στις κυβερνήσεις σας.

Έως και τον Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση «μετακλητοί» καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι.

Και όχι οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, και πάει λέγοντας.

Όλοι αυτοί δεν φαίνονταν ότι μισθοδοτούνται από το κράτος.

Με απλά λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, «καταγραφόταν» μια «εικονική πραγματικότητα» που απέκρυπτε τον συνολικό αριθμό των μετακλητών από τους πολίτες.

Θα αναφέρω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της «εικονικής πραγματικότητας» για το γραφείο υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δεύτερο ερώτημα: Διερωτάται η αντιπολίτευση πώς εξηγείται η αύξηση των μισθολογικών δαπανών το πρώτο 9μηνο του 2016 κατά 146 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

Γιατί αυξήθηκαν οι μισθολογικές δαπάνες;

Για δύο λόγους:

1ον: λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και

2ον: λόγω της εφαρμογή νέας μεθοδολογίας λογιστικής αποτύπωσης (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών από το ΓΛΚ).

Το αποτέλεσμα είναι να ταξινομούνται (καταγράφονται) πλέον διάφορες δαπάνες αποζημιώσεων, ως Μισθοί και Ημερομίσθια.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση που προκύπτει από το δελτίο γενικής κυβέρνησης για το 9μηνο, ανέρχεται σε 68 εκατομμύρια ευρώ και όχι σε 146, όπως υποστηρίζετε στην ερώτηση.

Οι πληροφορίες σας και εδώ είναι λανθασμένες και, σκοπίμως μάλλον, δεν προέρχονται από τα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Ερώτημα τρίτο: Περιπτώσεις προσλήψεων προσωπικού μετά από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Επειδή εμείς όταν καθόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, διαπραγματευόμαστε, καταφέραμε να εξαιρέσουμε από τον κανόνα 1 προς 5 τις προσλήψεις που προκύπτουν από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Εμείς δεν κρατάμε ομήρους τους ανθρώπους για να στοιβάζονται έξω από τα γραφεία μας και να μας παρακαλάνε.

Επειδή, λοιπόν, εσείς εκεί αποτύχατε ή δεν προσπαθήσατε καν να διαπραγματευτείτε, έρχεστε τώρα και μας κατηγορήσετε για τα ένδικα μέσα.

Ξανά η προπαγάνδα.

Εμείς δεν είπαμε τίποτα περισσότερο από το ότι οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τι θα πράξουν.

Η ίδια ευχέρεια που έχουν οι ΟΤΑ στον καθορισμό των ένδικων μέσων για τους εργολάβους τους, πρέπει να υπάρχει και για τις εργασιακές σχέσεις.

Τι σχέση έχει αυτό με μονιμοποίηση; Μόνο η επιστημονική φαντασία της αντιπολίτευσης μπορεί να μας εξηγήσει.

Αν οι ΟΤΑ αποδέχονται μια πρωτόδικη δικαστική απόφαση, γιατί να μην μπορούν να την υιοθετήσουν;

Δεν είναι στην ευχέρειά τους ως διάδικοι;

Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια δεν είναι δικαστήρια;

Ή μήπως εσείς δεν έχετε εμπιστοσύνη στις δικαστικές αποφάσεις;

Τι απάντησαν οι βουλευτές της ΝΔ

Στις τοποθετήσεις τους οι επερωτώντες Βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Γωργαντάς, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μάκης Βορίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σοφία Βούλτεψη, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Μπουκώρος έκαναν λόγο για σχέδιο άλωσης του κράτους και συγκρότηση κομματικού στρατού υποστηρίζοντας ότι «το κριτήριο για τις προσλήψεις επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι η αξιοκρατία, αλλά η αριστεροσύνη».

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι«χρησιμοποιεί το Δημόσιο ως ένα δικό της κομματικό φέουδο. Δεν μπορεί να καλείται ένας λαός να πληρώνει την επιθυμία της κυβέρνησης να βολέψει ‘ημετέρους’ κόντρα ακόμα και στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.  Επικαλέστηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος την αύξηση θέσεων στα πολιτικά γραφεία πέντε υπουργών, που μεταφράζονται σε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 939.000 ευρώ ετησίως.

Στις συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους Δήμους έδωσε έμφαση ο Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως αν και η πρακτική αυτή κρίθηκε «παράνομη» από το Ελεγκτικό Συνέδριο η κυβέρνηση θεσμοθέτησε και δεύτερη παράταση.

«Είστε σε αποδρομή και λέτε κάθε νομοσχέδιο πρέπει να μας φέρνει 1.000 – 2.000 για να παριστάνουμε ότι φτιάχνουμε ένα μπετοναρισμένο ακροατήριο και συνεχίζετε τη ρουσφετολογική τακτική», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Σφοδρότατη ήταν η επίθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για «καθεστωτικό σχέδιο άλωσης του κράτους».

«Είναι αδίστακτος και καθεστωτικός ο τρόπος που εφαρμόζεται το σχέδιο άλωσης του κράτους και των ΜΜΕ. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να μείνετε στις καρέκλες σας, αδιαφορώντας αν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. Θα αντισταθούμε σθεναρά στο σχέδιο άλωσης της Δημοκρατίας. Ένα πράγμα θα υπηρετήσουμε. Την επιταγή του λαού ‘Να φύγετε’», υπογράμμισε η κ. Ασημακοπούλου.

Για «λαφυραγώγηση» του κράτους έκανε λόγο ο Χρήστος Μπουκώρος, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επικέντρωσε την κριτική του στην αύξηση της μισθολογικής δαπάνης κατά 144 εκατομμύρια ευρώ μόνο στο πρώτο εννεάμηνο του 2016.