Βασική εθνική σύνταξη 384 ευρώ προτείνει ο Γ.Κατρούγκαλος – Δεν άνοιξε όλα τα χαρτιά του στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε τις θέσεις του υπουργείου για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, μιλώντας στο naftemporiki.gr, διευκρίνισε ότι ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην «κακή» κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Ταμεία  και στους στόχους της μεταρρύθμισης που προωθεί, δεν αναφέρθηκε όμως σε συγκεκριμένα νούμερα κάτι που, όπως είπε, θα κάνει στις επόμενες συνεδριάσεις του οργάνου για το θέμα, αφού προηγηθεί διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών και τους δανειστές.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, δεν ασκήθηκε κριτική στον αρμόδιο υπουργό άλλα «έγιναν γενικόλογες τοποθετήσεις με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος»

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται από τα στελέχη του κόμματος, ο κ. Κατρούγκαλος εισηγήθηκε ως κατώτατο ποσόν τα 384 ως 392 ευρώ, ποσό στο οποίο στο οποίο θα προστίθεται ένα ανταποδοτικό τμήμα των εισφορών κάθε ασφαλισμένου.

Το υπουργείο πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο, αφού πέρα από τα μέτρα για την μακροχρόνια διαφύλαξη του συστήματος, πρέπει να βρει και ένα ποσό της τάξεως των 900 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει η τρύπα για το 2016.

Η κυβέρνηση εκτός από τη μείωση των συντάξεων -ίσως και αυτών κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ- εξετάζει και άλλα μέτρα, όπως η θέσπιση φόρου για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων, αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο όλες οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν και από τους δανειστές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝΤΑΞΗ, ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ