τσίπουρο-η-συνταγή-του-παππού-κρύβε-437797
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 23.01.2018 | 09:40

Τσίπουρο: Η συνταγή του … παππού κρύβει κινδύνους

Την ανάγκη σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή αλλά και των παραγωγών ειδικά όσων χρησιμοποιούν τους παραδοσιακούς άμβυκες (των λεγόμενων διήμερων) επισήμανε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Πέτρο Ταραντίλη μιλώντας σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή στο περιθώριο της έκθεσης «Ελληνικό Απόσταγμα» στην Αίγλη Ζαππείου.

«Συχνά είναι πολύ επικίνδυνο το παραδοσιακό τσίπουρο γιατί λείπει η γνώση κατά την παραγωγή αλλά και τα τσίκουδα δεν είναι καλά.» Αυτό τόνισε ο κ. Ταραντίλης και προσέθεσε: «Είναι μάστιγα το χύμα τσίπουρο. Πουλιέται ανεξέλεγκτα ως δήθεν παραδοσιακό κι ανόθευτο προϊόν. Θα μπορούσαν να γίνονται έλεγχοι για να προστατευτεί ο καταναλωτής από τα μη επώνυμα, μη εμφιαλωμένα προϊόντα. Μπορεί να προσδιορίσουμε την μεθανόλη που προέρχεται από κακή ζύμωση. Αυτή, συνήθως δεν προέρχεται από βιομηχανικά προϊόντα, αλλά από δήθεν παραδοσιακά όπου κάποιος κάνει τη συνταγή του παππού του.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου κάθε χρόνο ξεπερνά τα 24 εκατ. λίτρα. Επίσης, δηλώνεται ότι παράγονται 5-7 εκατ. κιλά χύμα τσίπουρου διημέρων, ενώ η παραγόμενη ποσότητα του εμφιαλωμένου τσίπουρου αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του δηλωμένου χύμα τσίπουρου (δεν ξεπερνάει τα 3 εκατ. λίτρα). Πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι η αντίστοιχη απώλεια φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα 97,7 εκατ. ευρώ ή στα 250-300 εκατομμύρια ευρώ αν υπολογιστεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα.

Μάλιστα ο κ. Ταραντίλης παρέθεσε τους κινδύνους που δημιουργούνται από την κατανάλωση αγνώστου προελεύσεως τσίπουρων. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε:

– «Το προϊόν γίνεται μη ασφαλές για την υγεία των καταναλωτών καθώς σε πολλά χύμα παραγόμενα δε γίνεται η κοπή της μεθανόλης, που είναι τοξική, των βαρέων μετάλλων αλλά και των αιθυλικών εστέρων που περνούν στο προϊόν αν δεν το έχουμε εμφιαλώνει σωστά.

– Συχνά τα σταφύλια ή τα στέμφυλα δεν είναι υγιή αλλά μουχλιασμένα.

– Μαζί με τη μεθανόλη παράγονται και φορμαλδεΰδη κι άλλες ουσίες (ζυμέλαια). Επειδή είναι δύσοσμα αυτά συχνά προσθέτουν στα χωριά γλυκάνισο κτλ. Όμως αυτό απαγορεύεται η προσθήκη που καλύπτει ατέλεια του τροφίμου με βάση τον κώδικα τροφίμων ποτών

– Επιβλαβείς είναι οι φθαλικοί εστέρες που είναι στα πλαστικά. Δε διαλύονται στο νερό αλλά στην αλκοόλη. Ακόμη και το πώμα της φιάλης μπορεί να δώσει αυτές τις ουσίες. Όταν οι διακινητές έχουν πλαστικά μπουκάλια για τη μεταφορά τότε υπάρχει κίνδυνος. Επηρεάζονται στον οργανισμό ακόμη και ορμόνες γα τη σεξουαλικότητα.

– Θα πρέπει να αποφεύγεται η διακίνηση με πλαστικούς περιέκτες. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα μπουκάλια νερού που κυρίως γίνεται από τα παραδοσιακά παραγόμενα. Ο κόσμος θεωρεί ότι γίνεται χωρίς χημικά αλλά είναι μεγάλη πλάνη.»

Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι το καλό τσίπουρο βγαίνει από «καλής ποιότητας στέμφυλα με χαμηλό μικροβιακό φορτίο. Ο χρόνος ύπαρξης των στέμφυλων στο χυμό πρέπει να είναι σύντομος και συχνά στη χωρική απόσταξη δε γίνεται καθώς πολλοί περιμένουν στο καζάνι» σημείωσε.

«Επιλέγουμε επώνυμα προϊόντα ενώ στα σημεία κατανάλωσης θα πρέπει να ζητάμε να ανοίγουν μπροστά μας τα μπουκάλια» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφεραν οι επώνυμοι παραγωγοί αποσταγμάτων και ποτών στο Reporter.gr τα λαθρεμπόριο και η παράνομη παραγωγή εξελίσσεται σε λαίλαπα. Μάλιστα σημείωσαν ότι και το ούζο έχει μπει στο χορό της παράνομης διακίνησης. Εκεί όπως αναφέρθηκε διάφοροι επιτήδειοι με προϊόν μέσα από μεγάλα 10λιτρα δοχεία με τιμές στα 25 ευρώ ξαναγεμίζουν μπουκάλια με ετικέτες ξεγελώντας του καταναλωτές. Γιαυτό, όπως τονίστηκε, θα πρέπει ο πελάτης να ζητά να ανοίγεται μπροστά του το μπουκάλι ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι επώνυμο προϊόν.

πηγή: reporter.gr