τραπεζίτης-με-καταθέσεις-8-εκατ-ευρώ-πή-133014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 22.12.2015 | 14:50

Τραπεζίτης με καταθέσεις 8 εκατ. ευρώ πήρε… δάνειο για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ!

«Λαυράκι» έβγαλαν το υπουργείο Οικονομικών και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «ξεψαχνίζοντας» τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες στα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων.

Κορυφαίο στέλεχος τράπεζας με καταθέσεις περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό πήρε δάνειο για να ….πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ!!! Και αυτός δεν είναι η μόνη περίπτωση που βγάζει μάτι! Πολλά δάνεια-όπως φαίνεται- χορηγήθηκαν σε τραπεζίτες και συνδεδεμένα πρόσωπα για αγορές ….ακινήτων, οικοπέδων αλλά και σκαφών!

Την ώρα δηλαδή που χιλιάδες Έλληνες παρακαλούσαν «θεούς και δαίμονες» για να εξασφαλίσουν κάποιο δάνειο για επαγγελματικούς, οικογενειακούς ή για λόγους υγείας, κάποιοι άλλοι πλούσιοι τραπεζίτες έπαιρναν χωρίς κόπο δάνεια για να αγοράσουν ακίνητα, σκάφη και οικόπεδα εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα για κάποια από τα δάνεια αυτά οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση τους προκειμένου να “διευκολύνουν” τους δανειολήπτες, δηλαδή τους ίδιους τους τραπεζίτες, για την αποπληρωμή τους! Την ίδια ώρα πολλοί Έλληνες κοιμούνται και ξυπνούν με τον φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι, το μαγαζί ή το χωραφάκι τους επειδή μπορεί να έχουν εκκρεμότητες με τις τράπεζες, ενώ κάποιοι άλλοι άνεργοι πολίτες βλέπουν εφιάλτες με …φυλακές και κελιά για “κόκκινα δάνεια” που πήραν όταν είχαν δουλειά!

Τα συγκεκριμένα δάνεια (στους τραπεζίτες) είχαν καταγραφεί και αξιολογηθεί από την Black Rock, η οποία είχε πραγματοποιήσει τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εθνική Πειραιώς Alpha Bank και Εurobank πριν από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση τους το 2013.

Τώρα δύο χρόνια μετά τους ελέγχους, η ελληνική κυβέρνηση υπό τις πιέσεις των δανειστών εξετάζει τους όρους με τους οποίους έχουν χορηγηθεί τα δάνεια, καθώς αυτό αποτελεί πρώτο βήμα για την βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης (banking governance) που πρέπει πάση θυσία να επιτευχθεί Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενόψει και της αξιολόγησης των διοικήσεων που προβλέπει ο νέος Νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ