το-σχέδιο-του-υπουργείου-εργασίας-για-173240
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.04.2015 | 19:14

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο ΟΜΕΔ – Νέο Σώμα Εμπειρογνωμόνων ιδρύεται εντός Οργανισμού

Tην ίδρυση νέου Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων μέσα στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή της Κυριακής».

Η αναδιοργάνωση του ΟΜΕΔ και η αναβάθμιση της διαιτησίας και της μεσολάβησης αποτελεί κεντρικό στόχο του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του υπάρχοντος πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως αυτή περιγράφεται και στο κείμενο προτάσεων της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των δανειστών.

Παρότι, μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να αντιδρούν στις ελληνικές θέσεις, επιμένοντας στη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στα εργασιακά και ζητώντας νέες παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας τις χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προτίθεται να καταθέσει το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης, εντός του Απριλίου. Στο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο κείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στα εργασιακά ορίζεται μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου του 2015.

Να σημειωθεί ότι με την Πράξη Υπουργικoύ Συμβουλίου 6 του 2012, είχε καταργηθεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, κάτι που έκρινε αντισυνταγματικό το καλοκαίρι του 2014, με απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε διάταξη με την οποία επανήλθε μεν η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, δυσχεραίνεται όμως η διαδικασία έκδοσης διαιτητικών αποφάσεων, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τις βασικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία του ΟΜΕΔ, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στον υπουργό Εργασίας από την «επιτροπή επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του Οργανισμού διαδραματίζει το νέο Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που ιδρύεται και υπάγεται στον ΟΜΕΔ, με ανώτατο αριθμό μελών τους 30 εμπειρογνώμονες.

Σε αυτούς θα μπορούν να προσφεύγουν, κάθε στιγμή της διαδικασίας, οι μεσολαβητές ή και οι διαιτητές του Οργανισμού, προκειμένου να αναλύονται και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά και στοιχεία της επιχείρησης ή και του κλάδου που εξετάζεται κάθε φορά, για τη λήψη της οριστικής απόφασης.

Να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα των επικριτών της λειτουργίας του ΟΜΕΔ πριν από τις παρεμβάσεις των προηγούμενων χρόνων, ήταν ότι οι μεσολαβητές ή και οι διαιτητές δεν λάμβαναν υπόψη τους για τη μεσολάβηση ή την έκδοση διαιτητικής απόφασης (που έχει ισχύ συλλογικής σύμβασης) τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά το διάστημα που ίσχυε η όποια παρέμβαση.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες ασκούν δημόσιο λειτούργημα χωρίς να έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και απολαμβάνουν πλήρη ανεξαρτησία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα οποία οφείλουν να εκτελούν με αντικειμενικότητα και έχουν υποχρέωση να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας του Σώματος Εμπειρογνωμόνων, που εκδίδεται με ομόφωνη απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΕΔ.

Το 9μελές Δ.Σ. του Οργανισμού θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΣΕΒ, έναν της ΓΣΕΒΕΕ, έναν της ΕΣΕΕ και έναν του ΣΕΤΕ με τους αναπληρωτές τους, τέσσερις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ (με τους αναπληρωτές τους), τον πρόεδρο με τον αναπληρωτή του, που επιλέγονται με απόφαση των 2/3 των υπολοίπων μελών. Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής του πρέπει να είναι πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και έμπειρα σε θέματα εργασιακών σχέσεων ή οικονομίας της εργασίας ή του εργατικού δικαίου ή της κοινωνιολογίας της εργασίας. Ως παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, συμμετέχει στο Δ.Σ. και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας. Η θητεία του Δ.Σ. είναι τριετής.

Πηγή: «Καθημερινή της Κυριακής»