Το Δημόσιο στο μικροσκόπιο των θεσμών – Συνάντηση με Βερναρδάκη με «αγκάθι» το μισθολόγιο

Το θέμα του Δημοσίου αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στις 2 μ.μ. οι επικεφαλής των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν:

-Το μεγάλο «αγκάθι» που ακούει στο όνομα, ενιαίο μισθολόγιο το οποίο πρέπει να εφαρμοσθεί από 1.1.2016.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο αλλά σε βάθος χρόνου καλείται να συνεισφέρει στην περαιτέρω μείωση του κόστους του ελληνικού Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί εκτός από αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα, ζητούν και μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου. Συγκεκριμένα  ζητούν αυξομειώσεις μισθών ανάλογα με τις «δεξιότητες, την απόδοση και τη θέση ευθύνης». Ταυτόχρονα, ζητείται «ευθυγράμμιση» της πολιτικής επιδομάτων όπως τα οδοιπορικά κ.α. με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Το συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου πρέπει να βαίνει μειούμενο με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου ως το 2019. Τέλος, προτείνουν εξομοίωση των παροχών εκτός μισθού, όπως εφάπαξ, εκτός έδρας, οδοιπορικά και αποζημιώσεις με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

-Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

-Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας αλλά και του προγράμματος «για τη δημιουργία ικανοτήτων και αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης», όπως προβλέπει ρητά η συμφωνία με τους δανειστές.