τι-κάνουμε-σε-περίπτωση-που-διαφωνούμ-140150
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 04.11.2015 | 19:33

Τι κάνουμε σε περίπτωση που διαφωνούμε με τις αξίες ακινήτων του ΕΝΦΙΑ;

Έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι εντόπισαν λάθη στην αξία των ακινήτων ή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων ή έχουν ενδοιασμούς για τον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Μάλιστα είναι αρκετοί αυτοί που διαπιστώνουν ότι ενώ δεν υπήρχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση σε σχέση με το 2014 (σ.σ. δηλαδή το Ε9 τους δεν έχει αλλάξει διόλου και τα ακίνητα είναι ακριβώς ίδια), εντούτοις το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2015 είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό του έτους 20141.

ΙΙ. Διόρθωση σφαλμάτων

Τι γίνεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις και πώς μπορούν να θεραπευτούν τα λάθη αυτά εφόσον όντως υφίστανται; Ας δούμε τι αναφέρεται στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1163/23.7.2015 σχετικά με το εν λόγω θέμα:

Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α – πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα.

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διορθωτικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία κοινοποιείται ηλεκτρονικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4174/2013, όπως ισχύει, και αναρτάται στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο στο TAXISnet.

Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα (σ.σ. υπόδειγμα 7 που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης) και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών, ο αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.

ΙΙΙ. Υπόδειγμα αίτησης

Το υπόδειγμα για την υποβολή της ανωτέρω αίτησης είναι το κατωτέρω (σ.σ. θα το βρείτε συνημμένο στο παράρτημα της εγκυκλίου ΠΟΛ.1163/23.7.2015):

ypodeigma_6

Συνεπώς, εάν έχετε διαπιστώσει λάθη στους ανωτέρω υπολογισμούς, τότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με συμπληρωμένο το ανωτέρω υπόδειγμα ανά χείρας, έχοντας φυσικά οπλιστεί με υπομονή, γιατί στις Δ.Ο.Υ. γίνεται κατά το κοινώς λεγόμενο το έλα να δεις, λόγω της αθρόας προσέλευσης του κόσμου για διάφορα θέματα, όπως για συμψηφισμούς οφειλών, κ.λπ.!

ΙV. Η έσχατη λύση

Οι φορολογούμενοι που δεν μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα που αναφέραμε ανωτέρω, είτε γιατί απορρίφθηκε η αίτησή τους για διόρθωση λαθών ή όταν αμφισβητούν γενικότερα την πράξη προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α., έχουν και ένα άλλο όπλο στη φαρέτρα τους, το οποίο δεν είναι άλλο από την ενδικοφανή προσφυγή.

*του Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά (Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά – Λογιστής – φοροτεχνικός) στο Taxheaven.gr