θ-φωτίου-παρουσίασε-τους-άξονες-λειτο-108014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 13.06.2016 | 12:37

Θ. Φωτίου: Παρουσίασε τους άξονες λειτουργίας των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας στους δήμους

Τους βασικούς άξονες λειτουργίας των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας στους δήμους, όπως θα προβλέπονται στο νέο νόμο – πλαίσιο, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη.

Οπως ανέφερε η ίδια, ο νέος νόμος, θα θέσει τις αρχές όλου του προνοιακού συστήματος στη χώρα μας. Οπως υπογράμμισε «το παράλληλο πρόγραμμα είναι ο νέος νόμος-πλαίσιο που θα ρυθμίσει με σχέσεις δημοκρατίας και ισονομίας έξι ευάλωτες κατηγορίες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, Ρομά, άποροι) πάνω στις οποίες είχε δομηθεί όλο το κράτος πρόνοιας ιδρυματικά και πελατειακά».

Οπως τόνισε, η κ. Φωτίου, το σύστημα θα βασίζεται σε έξι κατηγορίες που θα διατρέχονται από κοινές λογικές σε τρία επίπεδα. Συγκεκιμένα:

  • Το πρωτοβάθμιο σύστημα που θα αφορά το σύνολο των ανοιχτών δομών (φτώχειας, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά.) καθώς και τα επιδόματα. «Ως τυφλός, άλλο επίδομα παίρνεις άμα είσαι σε ασφαλιστικό φορέα κι άλλο άμα είσαι ανασφάλιστος, αλλά είσαι το ίδιο τυφλός. Αυτά θα τελειώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Το δευτεροβάθμιο σύστημα φροντίδας (αφορά όλα τα ιδρύματα, 63 δημόσια ιδρύματα στο σύνολο) και θα διασφαλίζει κοινούς κανόνες για τα ιδρύματα και τους ωφελούμενους.
  • Το τριτοβάθμιο επίπεδο που είναι η αποϊδρυματοποίηση, η επιτάχυνση με σοβαρά βήματα στον τομέα της υιοθεσίας και της αναδοχής. «Τα ιδρύματα θα ανοίξουν στην κοινωνία. Μέχρι σήμερα είναι κλειστά στρείδια. Η κοινωνία θα μπει μέσα και τα ιδρύματα θα παρέχουν πράγματα στην κοινωνία» σημείωσε.

Πως θα λειτουργούν τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας

Η αρμόδια υπουργός περιέγραψε και τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων κοινότητας που θα ιδρυθούν στους δήμους. «Τα κέντρα θα είναι συνδεδεμένα με ενιαίο και πληροφοριακό σύστημα με το υπουργείο μας. Οι υπάλληλοι του δήμου θα έχουν μπροστά τους μία πλατφόρμα ηλεκτρονική η οποία θα έχει τρία μητρώα τα οποία τα δημιουργούμε εμείς στο υπουργείο και κατεβαίνουν σε κάθε κέντρο κοινότητας σε όλη τη χώρα, σημείωσε χαρακτηριστικά. Οπως είπες αναλυτικά:

Το πρώτο θα είναι μητρώο ωφελούμενου (όπου καταχωρούνται τα επιδόματα που λαμβάνει ο κάθε πολίτης, τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς και οι δυνατότητες που παρέχονται για την στήριξή του από κάθε ίδρυμα).

Το δεύτερο είναι το μητρώο φορέων (ιδρυμάτων, νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου)

Το τρίτο το μητρώο των προγραμμάτων και αφορά «το σύνολο των προγραμμάτων της Ε.Ε., της χώρας, απ’ οπουδήποτε» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου,  στο υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν όλη αυτή την διαδικασία και θα προχωρούν σε «αξιολόγηση, παρακολούθηση, τεκμηρίωση, σχεδιασμό και αποτίμηση του προγράμματος», αφού το σύστημα θα «είναι συνδεδεμένο με το υπουργείο on-line».

Οπως ξεκαθάρισε, η υπουργός στόχος της κυβέρνησης είναι: «Η λογική μας δεν είναι η λογική της φτώχειας και της κακομοιριάς, είναι μιας άλλης κοινωνίας, που ενεργοποιείται που βάζει άλλες αρχές, που προχωράει. Η ανάπτυξη θα έρθει και θα έρθει με κοινωνικό πρόσωπο, γιατί είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έκανε ένα ανώτατο υπουργικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, για πρώτη φορά στη χώρα».