τα-20-που-μας-έφεραν-πίσω-στο-μνημόνιο-τ-196848
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 18.10.2014 | 09:47

Τα 20′ που μας έφεραν πίσω στο μνημόνιο: Το ραντεβού στην Ουάσινγκτον και το μήνυμα Λαγκάρντ

H περασμένη Κυριακή θα ήταν κανονικά η ημέρα που θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την απομάκρυνση του ΔΝΤ. Με το όπλο της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή η αντιπροσωπεία του οικονομικού επιτελείου θα επιχειρούσε να ανοίξει τη σχετική συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» στο προγραμματισμένο ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Μόνο που η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε πρόθεση να μπει στην ουσία για το  καυτό θέμα. Ευγενικά αλλά καθαρά η Γαλλίδα, η οποία συνοδευόταν από τον Πολ Τόμσεν, διαμήνυσε στους συνομιλητές της ότι αυτό που ενδιαφέρει το ΔΝΤ είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση. Δηλαδή, το Μνημόνιο. Το τι θα κάνετε μετά είναι δική σας υπόθεση, διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τη χώρα. Με το που μπήκε στη συνάντηση η επικεφαλής του Ταμείου εξήγησε ότι έχει στη διάθεσή της μόνο 20 λεπτά. Λογικό αφού η ημέρα της, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ, ήταν γεμάτη τέτοια ραντεβού, κάπου 17 την ημέρα όπως λένε οι πηγές.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ. Αρχισε με τα καλά λόγια, δίνοντας συγχαρητήρια στην ελληνική πλευρά για την πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα, κυρίως, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος δεν είχαν εκ των πραγμάτων πολλά περιθώρια να αναπτύξουν αυτά που ήθελαν. Εξήγησαν εν συντομία ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει το πρόγραμμα και να συζητήσει τις επιλογές που υπάρχουν για μετά τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η Αθήνα επιζητεί μια λύση που θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές (win-win). Ολοι συμφώνησαν.

Στο σημείο αυτό ήταν που η κυρία Λαγκάρντ πέταξε το μπαλάκι πίσω στην ελληνική πλευρά λέγοντας ότι είναι δικό της θέμα το τι θα αποφασίσει, αλλά «προς το παρόν πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Το ΔΝΤ, εξηγεί υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση, θέλει – αν φύγει – να φύγει ως νικητής από την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Για αυτό και επιμένει στην αξιολόγηση. Στο Λουξεμβούργο την επομένη το Eurogroup επιφύλαξε ανάλογη υποδοχή στον Γκίκα Χαρδούβελη. Αλλωστε, το έκανε σαφές χθες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δήλωσε, διά της εκπροσώπου του Μαριάνε Κότε, ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα μέχρι την πλήρη επάνοδό της στις αγορές, αλλά και ότι «σημαντικό για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να τηρηθούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν». Λαγκάρντ, Eurogroup και αγορές έφεραν την περασμένη εβδομάδα τις κυβερνητικές φιλοδοξίες σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα.

ΔΥΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΗΜΑΤΑ. Είναι σαφές τώρα πλέον ότι ο στόχος για έξοδο από το Μνημόνιο και απομάκρυνση του ΔΝΤ αποκτά «προσγειωμένο περιεχόμενο», δίνοντας τη θέση του σε δύο δύσκολα βήματα:

Να τελειώνουμε με την αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει Ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις, μεταξύ των άλλων, στο τραπέζι. Η τρόικα επιστρέφει αρχές Νοεμβρίου, αλλά καθώς όλα είναι ορθάνοιχτα θεωρείται πολύ δύσκολο να τελειώσουμε έως τον Δεκέμβριο. Πάντως, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι οι τελικές αποφάσεις του Eurogroup πρέπει να ληφθούν έως τα τέλη του χρόνου.

Να βρεθεί μια «πιστωτική γραμμή» που θα διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά και δεν θα θυμίζει 100% Μνημόνιο. Η Αθήνα διαπραγματεύεται την «υβριδική» λύση μιας γραμμής με αντίκρισμα το μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έτσι ώστε να μην απαιτηθεί νέο χρήμα και να μην επιβληθούν όροι. Στις Βρυξέλλες λένε, ωστόσο, ότι ίσως είναι σκοπιμότερο να πάμε κατευθείαν στην προβλεπόμενη Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων (ECCL) του ESM, που έχει όμως Μνημόνιο και εποπτεία. Μάλιστα, προβλέπει δυνητικά και συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πάντως, στις αγορές χθες το κλίμα είχε μεταστραφεί με το Χρηματιστήριο να καλπάζει και τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου να αποκλιμακώνονται (παρότι παρέμεναν κοντά στο 8%).

Της Ειρήνης Χρυσολωρά,  Πηγή : «ΤΑ ΝΕΑ»